• Průvodce

aktualizováno

3 křesla, která dobyla svět

Křeslo je čalouněný nábytek, bez kterého je těžké si představit pohodlně zařízený obývací pokoj. Tento konkrétní kus nábytku dokonale zapadá také do uspořádání jiných typů pokojů, zejména ložnic, dětských pokojů a kanceláří, ve kterých přijímáme zákazníky nebo důležité obchodní partnery. Bez ohledu na to, jaký interiér plánujete zařídit, bez pohodlného a zároveň designového křesla se to neobejde. Svět interiérového designu představuje někollik řad designových křesel. Podívejte se, které z nich vyhrává celosvětový průzkum popularity.


Křeslo – hlavní prvek každého interiéru


Křeslo je pohodlným a reprezentativním kusem nábytku, o čemž svědčí skutečnost, že bývalo atributem vysokého společenského postavení. Bylo známo již ve starověku, ale čalouněno a zdobeno dekory bylo až od 17. století. V dalších stoletích bylo křeslo strukturálně transformováno a stalo se stále pohodlnějším a efektivnějším. V současné době je tento nábytek součástí téměř každého bytu a je k dispozici v nesčetných různých designových a estetických verzích. Křeslo již není jen funkčním nábytkem, ale stalo se synonymem pohodlí, efektivní relaxace a pozornosti k preciznosti designu. V mnoha aranžmách hraje také silnou dekorativní roli, upozorňuje na sebe. Existují však modely křesel, které nás již mnoho let doprovázejí jako nábytek k relaxaci a odpočinku. Staly se nadčasovými a nesmírně oblíbenými, protože jejich design se ukázal jako průkopnický a inspirativní pro nové generace designérů.


HOUPACÍ KŘESLO THONET

Musíme přiznat, že asi jen málo osob si uvědomuje, že toto jméno skrývá známé a milované houpací křeslo. Toto klasické houpací křeslo bylo sériově vyráběno ve 20. století, ale jeho kořeny sahají až do roku 1860. V té době jeho první projekt provedl rakouský výrobce nábytku Michael Thonet. Ano, toto je náš nativní projekt! Křeslo je vyrobeno z ohýbaných dřevěných bukových prutů, které jsou obvykle malované  v přírodním odstínu hnědé, béžové, bílé nebo černé. Nejoblíbenější je tkaná síťovina. Dnes, vedle „čtrnácti“ houpacích křesel, je houpací křeslo Thonet nejznámějším dílem, které dnes získalo mnoho designových interpretací.

fotel bujany 


KŘESLO UŠÁK

Sofistikované křeslo Ušák je spojeno s nadčasovým stylem. Získalo si popularitu před staletími, ale i dnes je mimořádně oblíbeným řešením interiérového designu, protože dokonale zapadá do klasického, eklektického i moderního uspořádání. Funguje skvěle jak pro odpočinek a relaxaci, tak jako dekorativní prvek. Toto křeslo bylo vyrobeno ve Francii za vlády Ludvíka XIV. V té době to byl nábytek věnovaný elitě a jeho design odkazoval na královské trůny. Vyznačuje se vysokým a mírně nakloněným opěradlem a jeho boky jsou korunovány charakteristickýma „ušima“, které objímají siluetu sedící osoby.

fotel Uszak 


KŘESLO VAJÍČKO

Křeslo „Egg“, což v angličtině znamená „Vajíčko“, je dnes jedním z nejpopulárnějších vzorů, který se těší neutuchajícímu zájmu. Bylo navrženo dánským architektem Arnem Jacobsenem v roce 1958. Jeho projekt byl vytvořen s cílem doplnit kompletní design interiéru hotelu SAS Royal v Kodani. Jeho design byl daleko před současnými designovými řešeními. Po čase byl oceněn jeho futuristický tvar a originálně vypadající struktura. Křeslo „Egg“ je dnes jedním z nejdůležitějších kusů nábytku v historii designu, stále se však dychtivě používá v moderních interiérových úpravách v různých stylistických variantách .


fotel jajo


Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články