• Průvodce

aktualizováno

3 kroky jak vytvořit ideální jídelnu

Jídelna je interiér, který považujeme především za funkční. Při jeho zajišťování proto dbáme na funkčnost zařízení a celkovou estetiku. Jak však uspořádat jídelnu tak, aby byla pohodlná a funční, ale zároveň měla mimořádně krásný vzhled? Pomůžeme vám se zařizováním jídelny, která potěší jek vaše hosty, tak samotné členy domácnosti. Seznamte se se třemi kroky ke své vysněné jídelně.

Meble do jadalni marzeń Desjo 


Krok I

Vyberte styl interiéru

Jídelna, stejně jako každá jiná místnost v domě, by měla být konzistetní z hlediska stylu, aby v ní nebyl vizuální chaos a nepořádek. Na začátku plánování vaší vysněné jídelny je důležité si zvolit konkrétní styl, ve kterém vyberete komplet stolu se židlemi, stejně jako další nábytek a doplňky. Nejlepší je, když nebudete zacházet s každou místností v domě samostatně. Dům je celek, proto bude dobré, aby každý pokoj byl alespoň do určité míry stylově propojen.
Pokud dáváte přednost trendům moderního stylu, zaměřte se na výběr minimalistického jídelního nábytku, jehož jednoduchá forma a módní materiály budou samy o sobě ozdobou. Pravidlo je pak jednoduché – čím méně, tím lépe. V takové jídelně bude neocenitelný působivý stůl ze skla nebo s kovovými, hladkými dřevěnými nebo ocelovými doplňky. Skvěle bude vypadat také nábytek z hladké nábytkové desky s matným nebo lakovaným povrchem. Židle pro moderní jídelnu by měly být stylové a ne příliš dekorativní. Modely čalouněné látkou s hladkou strukturou budou perfektní.

Pro ty, kteří ocení klasický styl, budou neocenitelné dekorativní masivní jídelní komplety s dekorativní povrchovou úpravou. Tradičně zařízená jídelna může být vybavena dekorativními skříňkami a komodami pro uložení nádobí a příborů.

Meble do jadalni marzeń Wenus 

Krok II

Nábytek do jídelny vašich snů

Žádná jídelna není úplná bez nábytku, který se skládá hlavně ze stolu a židlí. Je dobré zvolit jídelní stůl s ohledem na počet osob, které jej mají každý den používat, a také na estetiku, aby odpovídal přijatému stylu interiéru. Pokud rádi zvete hosty a schází se vás občas u stolu více, bude dobré zvolit rozkládací jídelní stůl. Židle vybírejte s ohledem na členy rodiny a počet osob v domácnosti. Standardně volíme čtyři nebo šest kusů. Je však dobré zakoupit si alespoň dvě židle navíc, které budou užitečné při návštěvách.

Pokud má jídelna malou plochu nebo je součástí obývacího pokoje nebo kuchyně, pak stačí k efektivnímu uspořádání stůl a židle. Pokud však interiér nabízí více možností, můžeme nábytek obohatit o prostornou komodu na příbory, ubrousky a ubrusy. Skvěle poslouží také vitrína nebo regál, na kterém můžeme vystavit například nádobí.

Krzesło do jadalni Kris 

Krok III

Vyberte doplňky do vysněné jídelny

Doplňky a dekorace obohatí každý interiér. Jsou to ony, které utváří jeho konečný charakter. Je dobré se nebát užít doplňky hlavně v jídelně, jelikož tyto zútulní interiér a zaujmou svojí estetikou. V jídelně vypadají dobře vázy, dekorativní květináče a závěsy na oknech. Fantastickým nápadem pro trvalou výzdobu stolu je připravit na něm dekorativní nádobí. Celé uspořádání doplňte pečlivě vybraným osvětlením. Nad stolem by měla viset lampa, která osvětlí povrch desky stolu. Případně bodová světla nebo nástěnné lampy navíc, jsou také dobrým řešením.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články