• Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

3 nápady, jak vyzdobit Váš domov v řeckém stylu!

Řecko vyvolává asociace s relaxací, zvukem vln, teplem, lahodnou kuchyní a antikou. Tato země se navíc vyznačuje specifickou architekturou a interiérovým designem. S Řeckem spojujeme obílené domy s nepravidelnými tvary, stejně jako geometrické vzory a vášeň pro hliněné úpravy a doplňky. Pokud si chcete zařídit svůj domov v řeckém stylu, máme pro Vás osvědčené tipy, se kterými vytvoříte dokonalý prostor pro odpočinek, hodování a užívání si všedního dne se svými blízkými.

V tomto článku se dozvíte:

  • Čím se vyznačuje řecký styl?
  • Jak zařídit obývací pokoj v řeckém stylu?
  • Jaké jsou inspirativní nápady pro zařizování domova v řeckém stylu?

Dům v řeckém stylu – čím se vyznačuje?

Řecký styl odkazuje na řecký venkov a styl prázdninových domů. Taková uspořádaní jsou poměrně specifická, což svým způsobem usnadňuje zařizování domu v řeckém stylu.

Zakládáme si především na skladbě barev jako je bílá a modrá, celek doplňujeme jednoduchým funkčním nábytkem, ale i hliněnými a keramickými dekory v podobě váz, podnosů a zelených hrnkových rostlin. Zní to poměrně jednoduše, že? Existují však také některé nuance, které mohou být trochu obtížnější na organizaci, jako je samotná architektura. Domy v řeckém stylu mají obvykle hrubé stěny, půlkruhové oblouky a vnitřní trámy pod stropem. Všechny tyto disproporce a nerovnosti pokryté sněhově bílým nátěrem budují atmosféru relaxace, bezstarostnosti a klidu. Zjevná nedostatečnost zde má výjimečně efektní designový výraz.

Nápady, jak vyzdobit Váš domov v řeckém stylu

1. Barevná kompozice uklidňující smysly

Jedná se především o výběr konkrétních barev, který dodává domu v řeckém stylu osobitý výraz. Nejdůležitější odstíny jsou: modrá, bílá a zemité tóny – od klidné béžové po okrovou a sienovou. Modrá barva se v takových uspořádáních objevuje v mnoha různých tónech a odstínech – od velmi světle modré až po sytou a tmavou nebo zářivě tyrkysovou, ultramarínovou a kobaltovou. Bílá se naproti tomu obvykle používá v zasněženém čistém odstínu, i když existují i návrhy založené na jejích odstínech lámaných béžovou nebo šedou barvou. Založení na kombinaci sněhově bílé s odstíny modré a klasické modré je nejoblíbenější způsob, jak zdůraznit, že se jedná o domácí uspořádání v řeckém stylu. Nejjednodušší způsob je zavést takovou barevnou kompozici na stěny a strop a přitom se bavit někdy i vzory. Můžete si například vybrat geometrické modré vzory na jednou z bílých stěn.

Kobalt lze použít i jako barvu doplňující charakter řeckého uspořádání, odlišující jej formou doplňků a dekorů proti bílému základu. I když je taková modrá výrazným barevným akcentem, v kombinaci s bílou získává jakousi jemnost. Může být vystavená ve formě skleněných lahví, hrnců, textilu, bavlněných pletených koberečků, svíček nebo obrazů. V této barvě bude také vypadat dobře některý nábytek, např. konzoly a toaletní stolky, postele do ložnice nebo také vítriny a kredence.

2. Řecké motivy a doplňky v interiéru

Vzory charakteristické pro tuto kulturu mají také velký význam při zařizování domu v řeckém stylu. Naprostá většina z nich pochází ze starověku, ale používají se dodnes, i když většinou ve zjednodušenější podobě. Nejznámější vzory v řeckém stylu jsou:

  • anthemion – souvislý ornament sestávající ze stylizovaných palmových listů propletených s dalšími rostlinnými motivy;
  • meandr – motiv z jedné linie opakovaně se ohýbající do pravého úhlu;
  • astragal – motiv známý také jako perlování, je souvislý ornament vyrobený z jednoduchých nebo dvojitých tyčinek uspořádaných do série, oddělených perlami, prsteny nebo podlouhlými korálky.

Dekorace v domě v řeckém stylu jsou především předměty a textilie pro každodenní použití, jejíhž dekorativním výrazem je barva, forma nebo použitý vzor. Útulnost ve zdánlivě strohých a asketicky zařízených interiérech budují látky z přírodních materiálů (bavlna, len) s bílými a modrými pruhy nebo kostky. Přicházejí ve formě tkaných koberců, dekorativních povlaků na polštáře, přehozů a koberečků, které jsou volně zavěšeny na nábytku. Mezi keramikou dominují mísy na ovoce, amfory a malované talíře. Stěny zdobí obklady nebo malby s motivem meandru. Kompozici domu v řeckém stylu doplňují pletené košíky, olivové ratolesti a květiny ve vázách, mozaiky a proutěné doplňky.

3. Dům a nábytek v řeckém stylu

V domě v řeckém stylu nenajdeme přebytečný nábytek, ale pouze ten, který skutečně používáme každý den. Počet nábytku je omezen na nezbytné minimum, díky čemuž si aranžmá i přes chybějící symetrii zachovávají dojem uceleného a uspořádaného. Minimalismus co do množství nábytku a jeho dekorativnosti také zvyšuje efekt prostornosti. Použitý nábytek se vyznačuje masivností a precizním zpracováním. Židle a stolky jsou většinou jednoduché co do vzorů a případné dekory jsou velmi jemné a decentní. Bytový nábytek v řeckém stylu se vyrábí především z přírodních materiálů, jako je kov, dřevo a kámen. Police jsou zděné,a kuchyňské desky jsou obloženy keramickým obkladem. Oblíbeným kusem nábytku v řeckém stylu jsou dřevěné lavičky a lavice, které se objevují u jídelních stolů místo tradičních židlí nebo jako sedák podél kratšího okraje postele v ložnici. Nejcharakterističtějším kusem nábytku v tomto stylu je židle z lakovaného dřeva s tkaným sedákem. Doma by neměl chybět ani starý kredenc nebo vitrína.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články