• Průvodce

aktualizováno

3 největší chyby při uspořádání malého obývacího pokoje

Při zařizování bytových interiérů stojíme před mnoha výzvami a rozhodnutími, která ovlivní nejen jejich vzhled, ale také to, jak se v nich budeme každý den cítit. Je třeba připustit, že vše se ještě komplikuje, když musíme naplánovat funkční, pohodlné a zároveň esteticky vytříbené uspořádání obývacího pokoje, který není příliš velký. Potom je snadné udělat chybu, která ovlivní konečný výsledek. Zjistěte, které z chyb se dělají nejčastěji, abyste se jim mohli vyhnout.


Malý obývací pokoj, ale velký potenciál

Každý interiér může být krásný a pohodlný, bez ohledu na jeho velikost. Protože s trochou úsilí můžeme vytvořit úžasná aranžmá, která potěší v mnoha ohledech. Každý obývací pokoj by měl být především:

  • pohodlný – což zajistí relaxační zóna, jejíž součástí je rohová sedací souprava nebo pohovka, křesla, konferenční stolek, obývací stěna a TV nábytek

  • funkční – nábytek by měl být praktický a funkční, díky čemuž bude poskytovat pohodlné používání s velkou úložnou kapacitu;

  • estetický – obývací pokoj hraje také reprezentativní roli, proto je dobré jej uspořádat do důsledného a efektivního designérského stylu

Všechny tyto požadavky mohou splnit i malé obývací pokoje, pokud se vyhneme populárním chybám v uspořádání a postaráme se o každý z výše uvedených rozměrů dokonalého obývacího pokoje.

meble do małego salonu 


Chyba I.

Špatně organizovaná relaxační zóna

Relaxační zóna je nejdůležitější oblastí v každém obývacím pokoji. V malých interiérech však obvykle vyplňuje celou místnost. Častou chybou je však volba příliš velkého čalouněného nábytku, díky kterému bude interiér vizuálně stísněný. Na malé ploše je často prostě příliš mnoho nábytku, což budí dojem přeplněnosti a nadměrné velikosti. Při výběru čalouněného nábytku pro malý obývací pokoj se ujistěte, že jeho design vypadá lehce. Nejlepší nábytek je:

  • na vysokých dřevěných nohách ve skandinávském stylu

  • s jednotnou barvou čalounění

  • ve světlejších nebo neutrálních barvách

  • bez přílišné dekorativnosti

meblościanka do małego salonu 


Omyl II.

Příliš masivní TV nábytek

Při výběru sestav nábytku do obývacího pokoje se často rozhodujeme pro příliš masivní obývací stěny nebo TV nábytek, protože nám záleží především na velké úložné kapacitě. V malém obývacím pokoji však nebudou vypadat velmi dobře, protože budou přeplňovat uspořádání. Ve výsledku nebude mít žádný vliv prostornost, která je v moderních interiérech klíčová. TV nábytek  by vám měl umožnit skrýt potřebné věci a vést esteticky káble za skříňku. Celkově by měl být nábytek v malém obývacím pokoji esteticky lehký a navržen v duchu minimálního designu.


Omyl III.

Nedostatečné osvětlení

Osvětlení v obývacím pokoji by mělo sloužit nejen základní roli osvětlení interiéru, ale mělo by mít i dekorativní hodnotu. Častou chybou je nevyužít potenciál správně zvoleného osvětlení. V malém obývacím pokoji je dobré použít nejen centrální zdroj světla, ale také směrové osvětlení. Toto řešení opticky zvětší prostor malého obývacího pokoje a dodá mu efektivní atmosféru.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články