• Průvodce

aktualizováno

3 pravidla pro uspořádání ložnice pro relaxaci

Ložnice je velmi důležitou místností v každé domácnosti. Proto má způsob jejího uspořádání velký význam nejen pro komfort jeho užívání či estetické dojmy, ale také pro otázku dostatku spánku. Na rozdíl od vzhledu je zde klíčový nejen výběr pohodlné postele a matrace, ale také designové aspekty. Jak vytvořit útulnou ložnici, ve které budeme efektivně odpočívat?

Ložnice, která upřednostňuje relaxaci

Zdálo by se, že k dobrému odpočinku v ložnici potřebujete pouze pohodlnou postel a optimálně sladěnou matraci. Mezitím je třeba připomenout, že i psychologové a interiéroví designéři uvádějí, že vzhled prostředí, ve kterém se každý den zdržujeme, je velmi důležitý pro naši pohodu. Při zařizování vašeho domácího interiéru je proto dobré pamatovat na to, jakou roli mají v našem životě hrát. Ložnice je místnost, kde bychom měli být schopni uklidnit své smysly, relaxovat a efektivně odpočívat. Její aranžmá by proto nemělo být příliš honosné, protože by místo uklidnění mohlo rozptylovat naše smysly. Nedostatek konzistentních barev, vizuální chaos nebo špatná matrace jsou tajé důležité aspekty, které mohou zhoršit kvalitu našeho spánku a v důsledku toho narušit naši pohodu během dne.

zestaw mebli do sypialni z lustrami 

1. Harmonické složení barev 

Příliš bujná dekorativnost, přemíra designových prvků a kombinace křiklavých barev nepomůže uvolnit tělo i mysl. Efektivní odpočinek je možný pouze tehdy, když si zajistíme pohodlné podmínky. Proto se vyplatí vybavit ložnici pohodlnou postelí s matrací, ale také dbát na estetiku interiéru. V tomto ohledu bychom měli dbát na to, aby nic neodvádělo pozornost od relaxace. Jak toho dosáhnout? Vzdejte se vysoce kontrastních barevných kombinací a silně sytých barev. Stimulují smysly. Toto pravidlo platí nejen pro stěny, ale také pro sestavu ložnicového nábytku, dveří a vybraných dekorací. Vyplatí se vybrat paletu přírodních, tlumených odstínů bílé, béžové, krémové, čokoládově hnědé a dalších zemitých barev. Fungovat budou také neutrální šedé, uklidňující zelené a modré. Takové barvy na nás působí relaxačně, uklidňují smysly a usnadňují usínání. Navíc v ložnici budují intimní atmosféru. 

meble do sypialni 

2. Dobrá matrace a útulné textilie do ložnice 

Spánkem strávíme 1/3 celého života. Spánek je navíc nesmírně důležitý nejen pro naši každodenní pohodu a výkonnost, ale také pro zdraví organismu. Investujte proto do dobré matrace, tedy takové, která bude správně podpírat tělo vleže a rovnoměrně rozloží tlak na plochu na spaní. 

Matrace by měla splňovat tyto podmínky: 

·        skládat se z vysoce kvalitních prvků

·        přizpůsobena váze těla uživatele 

·        přizpůsobí se poloze zaujaté během spánku 

·        přiměřeně tvrdá a ne příliš měkký 

3. Rostliny a kvalita spánku 

Na pohodlný odpočinek a relaxaci má vliv nejen vybraný nábytek do ložnice a estetický vzhled aranžmá. Velký význam má také spánková hygiena a atmosféra uvnitř. Některé druhy pokojových rostlin zlepší vlhkost vzduchu a vytvoří tak ideální podmínky pro regeneraci. Tyto zahrnují aloe vera, orchidej nebo sansevieria. Tyto rostliny vykazují opačný proces fotosyntézy. To znamená, že po setmění produkují kyslík. Pár květináčů s takovými rostlinami umístěných v ložnici vám pomůže usnout, okysličit tělo a optimálně zvlhčit vzduch. 

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články