• Styly

aktualizováno

3 tipy, jak zařídit interiér ve stylu loft

Přestože je loftový, respektive industriální styl spojován především s prostornými post-továrními prostory, které jsou adaptovány na byty, v současné době je v módě začleňovat jeho charakteristické prvky i do tradičních bytů a bytových domů. Díky takové estetice se naše interiéry zdají být o něco prostornější a také vizuálně zajímavější a funkčnější. Podívejte se, jak do svého bytu vnést prvky ve stylu loft.

1. Úspornost a minimalismus

Industriální styl se vyznačuje minimalistickým přístupem k počtu prvků v interiéru a jejich designu. Aranžmá jsou strohá, a proto specificky atmosférická. Sestavy nábytku do obývacího pokoje jsou tvořeny jednotlivými kusy na eklektickém základě nebo se vyskytují ve formě designově ucelených sestav. Nejdůležitější však je, že jak povrchové úpravy obytných prostor, tak i jednotlivá zařízení mají surový designový charakter. Podstatou industriálního stylu je zdůraznit to, co se v tradičně zařízených prostorách snažíme skrýt. Proto odhalujeme konstrukční a instalační detaily. Výsledkem je, že dekorativní aspekt loftových vestaveb tvoří surové textury stěn, trubky nebo viditelné kabely. Celek doplňuje působivé osvětlení.

kuchnia w stylu loft 

2. Neutrální barevné složení 

Při zařizování interiérů v jakémkoli stylu je třeba dbát na charakteristické barevné kompozice, které jsou mu přiřazeny. V případě industriálního stylu platí, že méně je více, a proto je strohost uspořádání zdůrazněna také barvami. Nejlepší barvy pro interiér loft jsou neutrální odstíny, například šedá, matná černá nebo lomená bílá. To lze doplnit jednotlivými detaily interiéru ve výrazných barvách, jako je červená, žlutá, intenzivní tmavě modrá a lahvově zelená. Takové syté barvy se mohou objevit například v podobě uměleckých děl zavěšených na stěnách, ale také v čalounění nábytku. Pohodlné křeslo nebo designová pohovka ve výrazném odstínu se stanou designovým protipólem uspořádání. Jedná se o ideální řešení pro ty, kteří by rádi trochu porušili vzor a rozhodli se pro tzv. „měkký loft“. 

sypialnia w stylu loft

3. Nábytek do stylového bytu loft 

Nábytek hraje v každém interiéru významnou roli. Nejenže ovlivňují pohodlí a funkčnost při každodenním používání, ale mají také velký potenciál utvářet estetiku uspořádání. V případě loftových interiérů se nejlépe osvědčí modely s minimalistickými tvary a jednoduchými liniemi. Neměly by na nich být žádné zbytečné ozdoby, lemy nebo dekorativní vložky. To platí pro sedací soupravy a rohové sedací soupravy, stejně jako pro knihovny, konferenční stolky a další nábytek. Obzvláště oblíbené jsou kovové průmyslové židle. Pro tento styl je charakteristický také nábytek vyrobený celý z kovu nebo s vložkami z tohoto materiálu. Skvěle se sem hodí také nábytek ze dřeva a kovové prvky natřené černou barvou. Industriální styl má rád eklektické kombinace. Proto zde lze kombinovat nábytek různých designových zvyklostí a estetiky. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články