• Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Barvu čalounění volíme tak, aby odpovídala stylu interiéru

Sedací nábytek je srdcem každého obývacího pokoje. Poskytuje jedinečnou relaxaci po dlouhém dni stráveném mimo domov, umožňuje relaxovat při sledování oblíbeného filmu a také dodává interiéru jedinečný styl, který návštěvníky potěší. Trh nabízí široký výběr čalouněného nábytku v různých designových stylech, ale víte, jak si vybrat barvu čalounění, aby odpovídalo vzhledu interiéru a obývací pokoj tak byl perfektní? Přečtěte si náš článek.

Bez ohledu na to, zda si vyberete do interiéru pohovku s křesly nebo rohovou sedací soupravu, bude vždy tento komplet tvořit charakter interiéru. Proto je nutné si vybrat podle vašeho vysněného stylu. Tento nejdůležitější model nábytku musí být pohodlný a krásně prezentovaný. Kromě výběru správné velikosti nebo tvaru nábytku je dobré se zaměřit na správné barvy, protože ty vytváří do značné míry konečný vzhled obývacího pokoje. Při výběru dokonalého čalounění se nejprve podívejme na styl interiéru a  estetiku. Doporučujeme provést výběr v rámci dvou nejoblíbenějších variant stylu, aby bylo celé uspořádání harmonické a efektivní.

 

  1. KLASICKÝ STYL

Interiéry v klasickém stylu a všechny navržené pro nadčasový efekt se vyznačují útulným a teplým zařízením. V těchto prostorech se vždy zaměřujeme na tlumené barevné kompozice, které se odrážejí v přírodě. To znamená všechny odstíny hnědé, béžové, pastelové, krémové nebo zelené. Také barva čalounění pohovky nebo rohové sedací soupravy by měla být udržována v této barevné škále a harmonizována s ostatními prvky uspořádání. V tomto stylu nestojí za to experimentovat s moderními, energetickými potahovými barvami nebo intenzivními vzory charakteristickými pro eklekticismus, protože je snadné zavést chaos do interiéru a zničit tak celý styl. Odpovídající čalounění sedacího nábytku v klasickém stylu je hladké, případně s jemnými dekorativními motivy. Je však nejbezpečnější zvolit klasické odstíny a hladkou texturu potahové látky. Potom bude nadčasový efekt v průběhu let zaručen. Kromě barvy je důležitý také typ tkaniny. V interiérech, kde chceme udržet dotek útulnosti, je potřeba zvolit materiály svázané s přírodou – jako je bavlna nebo len.

 

  1. MODERNÍ STYL

Moderní styl je především minimalistickým řešením uspořádání a designu. Minimalismus je společným znakem všech moderních interpretací designu a představuje jejich determinant. V moderním stylu obvykle užíváme typické znaky nebo naopak prvky eklekticismu. Pokud sníte o ultramoderním salonu s mírně sterilním výrazem, pak by čalounění nábytku v obývacím pokoji mělo být především hladké a bez vzorů. Z hlediska barev jsou ideální: bílá, černá, tmavě hnědá ve studeném odstínu a všechny odstíny šedé až tmavého grafitu. Pokud však máte rádi originální kombinace moderního minimalismu s nádechem stylizovaných prvků, které přitahují pozornost v interiéru – ujistěte se, že pohovka nebo rohová sedací souprava je zajímavě barvná a má přitažlivou formu. Dobře zde působí zaoblená pohovka ve skandinávském stylu s intenzivním čalouněním jako jsou odstíny tyrkysové, hořčičné nebo kanárkově žluté. Vytvoříte tak dynamiku interiéru a místnost se stane mimořádně zajímavou. Pokud však dáváte přednost klidnějším odstínům, doporučujeme jemné béžové a šedé, které dokonale ladí s moderním stylem.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články