• Průvodce

aktualizováno

Barvy v ložnici, které přispívají k dobrému odpočinku

Je psychologicky prokázané, že barvy, které nás obklopují, mají vliv na naši pohodu a náladu. To je důvod, proč je velmi důležité pečlivě a úmyslně zařídit a vymalovat interiéry, ve kterých žijeme. Ložnice je jednou z nejdůležitějších místností v domě, jelikož právě v ní můžeme odpočívat a shromažďovat sílu na další den. Její uspořádání je vhodné naplánovat tak, aby výzdoba, barvy a všechny prvky podporovaly kvalitní odpočinek. Jaké barvy nám k tomu v ložnici pomohou?

Pečlivý výběr pohodlného nábytku a doplňků ve správných barvách zajistí požadovanou příjemnou a klidnou atmosféru vedoucí ke klidu a relaxaci. Je důležité, aby výzdoba (včetně barev) byla konzistentní a řádně vytříbená, protože jakékoli intenzivní kontrasty, přehnaná výzdoba nebo příliš mnoho doplňků na nás mají opačný vliv a tedy se budeme cítit unavení. Totéž se vztahuje na uspořádání nábytku v interiéru, proto stojí za to věnovat pozornost výběru nábytku pro skladování, ve kterém uložíme potřebné množství věcí. Hodí se nábytek jako například prostorné skříně s posuvnými dveřmi nebo komody.

 

Jak vytvořit správnou atmosféru v ložnici, která podpoří náš odpočinek? Barvy stěn, nábytek a doplňky mohou zlepšit náladu, přidat energii nebo mít uklidňující účinek. Vzhledem k tomu, že ložnice má být místem odpočinku a relaxace, měli bychom si vybrat barvy, které uklidňují naše smysly. K dosažení tohoto účinku můžete vytvořit uspořádání v jedné ze dvou variant barevných kompozic: teplé nebo neutrální.

KOMPOZICE TEPLÝCH BAREV

Výběrem barev do ložnice v teplém odstínu vytvoříme útulnou atmosféru. Současně přírodní teplé odstíny, jako jsou krémy, béžová a tlumená hnědá, zklidní vaše smysly a pomohou vám relaxovat. V současné době výběr teplých odstínů získává ještě jednu výhodu – tyto odstíny se staly v současné době hitem.


KOMPOZICE NEUTRÁLNÍCH BAREV

Neutrální barvy jsou bílá, tlumené odstíny bílé a celá škála šedých odstínů. Tyto barvy jsou ideální pro ložnice zařízené v moderním, skandinávském nebo průmyslovém stylu. I když se zdají být příliš drsné, můžete interiér zútulnit pomocí doplňků, jako jsou dekorativní polštáře, přehozy, koberečky, obrazy nebo záclony a květiny v krásných květináčích. Výběrem nábytku v neutrálních barvách nebo malováním stěn v těchto odstínech získáte uspořádání, které podpoří dobrý odpočinek a relaxaci.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články