• Průvodce

aktualizováno

Bezchybně zařízená koupelna

Koupelna je místem, kde je obzvláště důležité dobře naplánované uspořádání nábytku a funkčnost. Jako multifunkční místnost musí být uspořádána s ohledem na ergonomii a praktičnost, aby každodenní činnosti a pohyb v ní byly v případě potřeby plynulé a rychlé. Kromě toho musí být koupelna esteticky vytříbená a poskytovat pohodlí. Jak zařídit koupelnu bez chyb, které snižují její funkčnost a negativně ovlivňují vzhled uspořádání?

Koupelny nejsou obvykle příliš velké, právě naopak. Většina z nás se musí vypořádat s umístěním potřebných hygienických předmětů na malém prostoru a zároveň zajistit, aby to bylo nejen funkční a pohodlné, ale také jednoduše hezké. Aby bylo možné využít potenciál i malé koupelny, stačí se vyhnout chybám v uspořádání, které mohou ovlivnit každodenní používání této místnosti i její vzhled. Připravili jsme pro vás seznam nejčastějších chyb v uspořádání koupelen. Když se jim vyhnete, vytvoříte funkční, estetický a příjemný interiér.

Łazienka Madera 

Přeplněný interiér

Koupelna je místnost, do které se musí vejít spousta vybavení, doplňků a drobností. Ve velkých koupelnách je uspořádání jednodušší, ale na malé ploše vzniká riziko, že prostor opticky přeplácáme. Pokud je v koupelně příliš mnoho nábytku, doplňků a dekorů, získáme dojem ohromujícího a estetického chaosu. Při výběru vybavení je proto dobré zvolit koupelnové komplety a sanitární zařízení ze stejných designových linií. To udržuje klíčové prvky konzistentní. V malých koupelnách je také důležité omezit dekorace a barvy, aby nedošlo k vizuálnímu zmenšení místnosti. Nejlépe budou fungovat neutrální barvy a přírodní dekorace.

Nefunkční uspořádání

Při plánování uspořádání koupelny je důležité pečlivě změřit všechny vzdálenosti mezi jednotlivými sanitárními zařízeními, aby bylo jejich používání pohodlné. Toaleta je často umístěna příliš blízko k vaně, takže je obtížné se z vany dostat. Častou chybou je také situace, kdy jsou skříňky příliš blízko jiných kusů nábytku nebo zařízení. Koupelnové skříňky musí být umístěny tak, aby otevření dvířek nebylo problémem. V úzké koupelně je nejlepší uspořádat zařízení v jedné linii na jedné zdi a druhou ponechat bez skříněk. Menší prvky zařízení (umyvadlo, toaleta, koš na prádlo) by měly být umístěny co nejblíže ke dveřím a na druhém konci místnosti by měly být instalovány větší prvky (sprcha, pračka, vana), které zajistí pohodlný přístup ke všem zařízením a nebudou vizuálně přemáhat interiér.

Łazienka Bali 

Nejčastější chyby uspořádání:

  •      otevřené police s viditelnými sadami čisticích prostředků a kosmetiky
  •      příliš mnoho barev v kompozici aranžmá
  •      příliš mnoho nábytku
  •      příliš dekorativní zařízení
  •      špatně umístěný nábytek
  •      skříňky obtížně otevíratelné
  •      příliš velká vana vzhledem k velikosti koupelny
  •      špatné osvětlení
  •      žádný minimalistický přístup k uspořádání
  •      nefunkční nastavení základních prvků zařízení 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články