• Průvodce

aktualizováno

Co nesmí letos na jaře chybět na vaší zahradě? Nábytek Bogart navrhuje

V dubnu se příroda začíná probouzet k životu. Cítíte také tu energii k práci? Využijte ji k úklidu svého domu a jeho okolí. Jaro na zahradě je skvělým časem pro péči o rostliny i pro vytvoření příjemné zóny pro odpočinek na čerstvém vzduchu.

V tomto článku se dozvíte:

  • Co je třeba udělat s příchodem jara na zahradě?
  • Jak mohu uspořádat rostliny, aby moje zahrada odpovídala nejnovějším trendům?
  • Které sady zahradního nábytku jsou nejlepší volbou?

Jaro na zahradě – zbavte se starého, abyste udělali místo novému

Než se začnete těšit na příjemné chvíle se sklenkou oblíbeného nápoje a ptačím zpěvem, vyhrňte si rukávy a dejte se do práce! Vaše zahrada potřebuje po zimě hodně práce.

Pro začátek se zbavte všech odpadků a vyčistěte terasu a dlažbu kolem domu například pomocí tlakového čističe. Na přelomu března a dubna, kdy se teplota trochu ustálí, odstraňte zimní kryty z jednoletých rostlin. Je to skvělá doba na úpravu záhonů a trávníků.

Shrabejte listí a odumřelá stébla trávy. To pomůže osvěžit vzhled trávníku a zároveň provzdušnit trávník, čímž se podpoří jeho růst. Po posekání trávy zasejte do prázdných míst semena. Nezapomeňte plochu zabezpečit správným hnojivem. Později si tak budete moci užívat hustý zelený koberec pod nohama.

TIP! Rostlinné zbytky, které seškrábnete z trávníku, můžete použít na organický kompost. Zvažte, zda se nevzdáte některých dokonale upravených trávníků a nevyměníte je za květinové louky. Nepotřebují příliš často sekat ani zalévat. Kromě toho chrání půdu před vysycháním a poskytují potravu hmyzu a drobným živočichům. Buďte šetrní k životnímu prostředí!

Jednou z nejdůležitějších činností na zahradě na jaře je péče o ovocné stromy a keře. Jedná se o řez suchých, poškozených a nemocných výhonů (sanitární řez). Větve se také zkracují, zde jsou důvody proč:

  • zajistit jim lepší přístup ke světlu (lehké prořezávání)
  • zahustit rostliny
  • stimulují kvetení
  • k dosažení požadovaného tvaru koruny

Jaké květiny vypadají na jaře na zahradě nejlépe?

Cibuloviny jsou v tomto ročním období nejlepší zahradní dekorací. Kvetou jako první, což zlepšuje barevnost zahrady a nejsou příliš náročné.

Mezi nejznámější předzvěsti jara patří:

  • krokusy
  • primulky
  • narcisy
  • hyacinty
  • safíry
  • tulipány

Chcete se na jaře těšit z takového barevného květinového aranžmá? Začněte na něm pracovat s dostatečným předstihem. Cibulky rostlin kvetoucích v tomto ročním období by měly být zasazeny do země koncem léta nebo na podzim.

Jaro na zahradě: Které rostliny se vyplatí sázet v tomto ročním období?

Než začnete sázet nové rostliny, odstraňte ze země podestýlku, zbavte půdu plevele, dobře ji zkypřete a přihnojte kompostem nebo minerálním hnojivem (obsahujícím dusík, draslík a fosfor).

Při výběru rostlin do zahrady a určování místa, kam je vysadit, berte v úvahu jejich nároky na:

  • půdu
  • sluneční světlo
  • vlhkost substrátu

Pokud nejste zkušený zahradník, hledejte rostliny, které se snadno pěstují.

DOBRÉ VĚDĚT! Současné trendy se vyznačují idylickou atmosférou jako na babiččině zahradě. Svěží a barevné rostliny jsou žádané. Být jimi obklopen by vám mělo přinést potěšení, klid a uvolnění.

Proč si pro změnu neodpustit složité zahradní úpravy a nevsadit na přírodní, volně uspořádané rostliny? Přemýšlíte, jaké rostliny vysadit na jaře na zahradě? V současné době jsou stále oblíbenější jiřinky, begonie a jemné sedmikrásky. Rostliny, které kvetou fialovou barvou, odkazující na barvu Very Peri, jako jsou např:

  • gladioly
  • levandule
  • hortenzie

Více se o barvě Very Pery dočtete v článku: „Nejmódnější barva roku 2022 podle Pantone Institute“.

Čas na odpočinek! Vyberte si pohodlný a stylový zahradní nábytek

Čas strávený na jaře na zahradě by neměl být jen o práci. Po skončení úklidu se ujistěte, že máte místo, kde si můžete odpočinout s rodinou a přáteli.

Dostupné sady zahradního nábytku se liší počtem prvků. Máte možnost vybrat si sestavu, která se bude dobře hodit k prostoru, který máte na terase nebo v zahradě k dispozici.Plastový nábytek je rozhodně passé. Dobrou volbou jsou jednoduché, minimalistické skříňky z přírodního, pečlivě ošetřeného dřeva nebo robustního kovu.

Rám nábytku lakovaný práškovým nástřikem v tmavé barvě bude působivě kontrastovat se zelení v zahradě. Pozitivní je, že taková sada se také velmi snadno udržuje v čistotě. Měkké čalounění sedadel by mělo být vyrobeno z voděodolných, snadno čistitelných látek.

Lehce rustikální nábytek z palet a proutí sice není tak odolný, ale do atmosféry idylických zahrad se hodí dokonale. Houpací sítě a nejrůznější závěsná křesla jsou v současné době velmi módní.

Příjemná a atmosférická relaxace v zahradě

Vytvořte si na zahradě tu správnou náladu pro odpočinek. Přidejte světelné girlandy, svíčky nebo lucerny. Umístěte rostliny v dekorativních květináčích v blízkosti nábytku. Slaďte vzhled se svým zahradním designem.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články