• Kancelář
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Domácí kancelář v několika krocích – část 2.

V současné situaci bylo mnoho lidí nuceno začít s prácí z domova – mimo své stálé pracoviště. Přestože je tato forma práce dlouhodobě oblíbená a má mnoho výhod, náhlá změna pracovního režimu může být obtížná. Hlavním dilematem je obvykle nalezení zlaté střední cesty mezi touhou být profesionálně efektivní a ocitnutím se v pohodlí domova s každodenními povinnostmi. V reakci na tato dilemata jsme pro vás připravili několik praktických tipů, jak vytvořit optimální podmínky pro práci na dálku.

Nábytek do domácí kanceláře? Proč ne

Lidé, kteří dosud nepracovali z domova, nemají vyhrazené místo pro práci, byly postaveni před zcela novou situaci. Místo, kde budte pracovat, by mělo být zvoleno pečlivě, musí být eliminovány všechny rušivé podněty. V domě, kde jsou i další členové domácnosti, to může být obtížné. Pak se například ložnice, jídelna nebo místo v obývacím pokoji perfektně hodí jako kancelářský koutek. Postačí přemístit několik elementů nábytku tak, aby se u zdi nebo u okna získal fragment volného prostoru, abyste měli přístup k přirozenému světlu (toto pozitivně ovlivní pohodlí práce). K vyzdobení domácí kanceláře nebude potřeba mnoho. Vše, co potřebujete, je psací stůl a ergonomická kancelářská židle.

Biurko do pracy z domu

Jak si vybrat kancelářský nábytek pro práci na dálku? 

Výběr místa pro home office je jen prvním krokem k vytvoření pohodlné a efektivní domácí kanceláře. Když přijde čas na výběr správného kancelářského nábytku, musíte si vybrat z mnoha různých variant. Může být výzvou sladit očekávání, pokud jde o formu a funkčnost daných kancelářských sestav, a sladit je s hotovým uspořádáním interiéru. Protože když je obývací pokoj nebo ložnice již zařízený, může být přidání nového nábytku z hlediska estetické konzistence trošku problematické. Řešením je vybrat nábytek s univerzálním designovým charakterem, který lze snadno přizpůsobit hotovým aranžmá.

Kancelářský stůl, kancelářský regál nebo kancelářská židle by měly:
– být stetické a funkční
– poskytovat maximální pohodlí při používání, aby nedostatek pohodlí nenarušoval účinnost a soustředění při práci
– mít univerzální design: nábytek v neutrálních barvách, zejména bílé a šedé, je perfektní
– mít minimalistický design, aby nebyly v rozporu s estetikou a dekorativností použitou v aranžmá

biurko

Efektivní práce z domova 

Příprava vhodného pracovního prostoru je nesmírně důležitá nejen z hlediska pohodlí, ale také z hladicka funkčnosti – je potřeba mít vše potřebné po ruce. Je důležité si uvědomit fakt, že naše pracovní prostředí ovlivňuje nejen naši pohodu, ale také naši schopnost koncentrace, a tím i naši efektivitu práce. Kancelářský nábytek by proto měl být pohodlný a praktický.

Jak si dobře zorganizovat práci z domova? 

  • Sebekázeň – začněte každý pracovní den stanovením akčního plánu a zadáváním úkolů, které chcete provést, díky čemuž zvýšíte svoji efektivitu a budete se cítit motivovanější pracovat
  • Rutina  – provádění každodenní rutiny v podobě i neformálního oblečení nebo líčení dává mozku signál, že je čas pracovat, ne odpočívat. Stojí za to vytvořit hodinový rozvrh pro daný den
  • Organizace  – Najděte si čas na plánování a organizaci

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články