• Průvodce

aktualizováno

Ekologický styl v interiérech

Ekologie již není jen módou, ale stala se životním stylem moderních lidí. To je výsledek rostoucího povědomí o životním prostředí a potřeby péče o naše okolí, stejně jako touhy vrátit se k přírodě a dodržovat zdravý životní styl. Ve výsledku se staráme o zdravé stravování, oblékáme se do oděvů z přírodních vláken a volíme ekologická řešení pro naše domovy. Tak se zrodil ekologický styl v interiérech. Pojďme se na to podívat blíže.

Ekologický styl – co to znamená?

Je třeba připustit, že v posledních letech získala ekologie v životech moderních lidí zvláštní význam. Snažíme se nejen starat se o přírodu, ale také hledat inspiraci a materiály, díky nimž bude interiér ekologičtější. Segregace odpadu, úspora energie a vody, recyklace – to jsou jen některé ze způsobů, jak žít v souladu s ekologií. Ekologický styl však má svůj původ nejen ve vývoji pocitu odpovědnosti za životní prostředí, jehož jsme nedílnou součástí, ale vychází také z potřeby komunitovat s přírodou. Začali jsme využívat ekologické materiály a řešení interiérů, protože uklidňují smysly, působí dojmem míru a harmonie. Ekologický dům vytvářejí interiéry, které jsou vyzdobeny způsobem šetrným k přírodě a jsou jimi inspirovány. Při aranžování interiérů v ekologickém stylu je dobré se zaměřit na nábytkové sady ze dřeva, stejně jako minimalistické dekory inspirované flórou a faunou. 

 

 drewniane meble


Nábytek v ekologickém stylu:

– dřevěné regály

– minimalistický kuchyňský nábytek 

– kovové postele 

– bambusové stoly 

Ekologické interiéry 

Ekologický styl potěší osoby, kterým záleží na životním prostředí a jsou si vědomi toho, jak uklidňující je pro nás takové uspořádání. Přírodní materiály a zelené rostliny, objekty a vzory inspirované přírodou jsou dokonalým řešením pro vytvoření domácích prostor s přirozeným výrazem. Ekologický styl má mnoho trendů a jeho vlastnosti lze nalézt také v jiných populárních interiérových stylech, jako jsou skandinávské, botanické, rustikální a boho styly. Všechny tyto návrhy úzce souvisí s přírodou a jsou založeny na materiálech a vzorech z ní odvozených. Ekologický styl však není jen o přírodních barvách a materiálech. Kombinuje také to, co je moderní a minimalistické, s tradicí. Proto je v ekologických interiérech místo také pro recyklovaný nábytek a starožitnosti. Na základě minimalistického uspořádání v přírodních tónech bude nádherně vypadat dřevěná knihovna, komoda se zdobenými úchyty nebo stylizovaná konzole. 

 

 

meble kuchenne 

Jak zařídit ekologický interiér? 


Barvy přírody 
Interiéry v ekologickém stylu vycházejí z přírodních barevných kompozic. Proto se spoléháme především na barvy přírody. Takže krémové odstíny, přírodní hnědé, bílé, jasné a tlumené zelené, stejně jako další pastelové barvy inspirované světem přírody. 

Ekologické materiály 
Přírodní materiály jsou nejdůležitějším determinantem ekologického stylu. Jak nábytek, tak tkaniny, stejně jako povrchové úpravy stěn nebo podlah, by měly být přírodní. Rovněž se snažíme vyhnout plastům a jiným umělým materiálům. Kuchyňský nábytek s dřevěnými čely, kovová postel v ložnici nebo kamenné podlahy budou v ekologickém stylu vypadat skvěle. Nejlepším řešením je položit dřevěnou nebo kamennou podlahu, dřevěné sady nábytku a kámen jako povrchovou úpravu pro desky a stěny. Celek doplní textilie: bavlna, vlna a len. 

 

Recyklace 
Recyklace je většinou spojena se segregací odpadu. Kromě této formy recyklace však stojí za to také recyklovat věci, které lze obnovit a znovu použít. Konferenční stolek vyrobený z palet, skříň z blešího trhu nebo zrekonstruované police – to jsou jen některé z nápadů, jak dát stáří nový život. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články