• Průvodce

aktualizováno

Ergonomická kuchyně bez tajemství

Ergonomiczna kuchnia bez tajemnic

Kuchyně je srdcem domu, protože právě v ní trávíme hodně času během dne na přípravě jídla a s rodinou. Vaření vyžaduje provádění několika činnosti současně a používání různých produktů a příslušenství ve stejném čase. K tomu, aby práce probíhala efektivně, musí být naplánována takovým způsobem, aby všechno bylo na dosah ruky a abychom nemuseli kroužit po místnosti během vaření nebo uklízení po jídle. Jak uspořádat kuchyni, která bude plně funkční? Zásady ergonomie v tomto interiéru pomohou zjednodušit práci, která se stane příjemnější.

 

1. VYMEZTE ZONY

Během plánování kuchyně klíčový význam má její funkčnost, a nejen estetika. Proto také optimálně připravený projekt by měl být zpracován v souladu se zásadami ergonomie, včetně takových prvků jako je klíčový kuchyňský nábytek, a také i rozmístění příslušenství. Vymezení zvláštních zón v kuchyni zajistí pohodlí a jednoduché používání.

Rozdělení do zón předpokládá, že všechny produkty, kuchyňské příslušenství a nábytek by měly patřit jedné ze zón, která se nachází v konkrétně vymezené oblasti kuchyně. Aby kuchyně byla ergonomická, dobře je ji rozdělit do:

  • prostor skladování a zásob – v něm budeme skladovat všechny potraviny. Tato zóna by se měla skládat z takových prvků jako jsou chladnička, mraznička a skříňka určené pro skladování potravin.

  • zóna mytí – v této části kuchyně se nachází dřez, odkapávač na nádobí, koše na odpadky a kuchyňské skříňky na nádobí.

  • zóna pro přípravu jídla – je centrální část kuchyně. Nejpohodlněji bude, jestli prvky této zóny budou umístěny mezi ostatními dvěma zónami. Tato zóna se skládá z: pracovní desky, skříňky, zásuvky a také trouby, sporáku, mikrovlny, úkrytů na hrnce, pánve a přikrývky.

 


2. VYUŽIJTE PRACOVNÍ TROJÚHELNÍK

Jinou zlatou zásadou projektování kuchyňského prostoru je tzv. pracovní trojúhelník. Zásada pracovního trojúhelníku určuje umístění třech hlavních prvků vybavení kuchyně, tj.: chladničky, dřezu a sporáku na vrcholech trojúhelníku. Díky této metodě všechny nutné produkty a zařízení budou blízko sebe, což bude mít vliv na komfort práce a zmenší vzdálenosti během přípravy jídla a uklízení po něm. Vzdálenosti mez zařízeními by měla mít:

  • mezi chladničkou a dřezem: 120-210 cm,

  • mezi dřezem a sporákem: 120-210 cm (90 cm v malých místnostech),

  • mezi chladničkou a sporákem: 120- 270 cm.

 

Funkčně zařízená kuchyně bude centrálním místem v domě, ve kterém společně s rodinou a přáteli trávíme čas. Snažte se, aby tento interiér, ve kterém na nás čekají nejen příjemnosti, ale také i domácí úkoly, byl uspořádán takovým způsobem, aby tyto činnosti probíhaly efektivně, rychle a co nejpříjemněji. Tehdy vaření se stane příjemností, a společná setkání nám dá ještě lepší dojmy. Během organizaci kuchyňského prostoru vezměte také v úvahu svoje zvyky a styl života. Důležité je, abyste definovali co je nejdůležitější v kuchyni pro konkrétní osobu nebo rodinu. Díky tomu snadnější bude zavedení nebo vyloučení daných řešení.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články