• Průvodce

aktualizováno

Ergonomické pracovní židle. Jak vybrat dokonalý model?

Stále více osob pracuje na počítači a většinu dne tráví v sedě. Naše tělo není přizpůsobeno být v této poloze několik hodin denně, v důsledku čehož jsou páteř a zádové svaly přetíženy. Po několika měsících takové práce můžeme očekávat známky bolesti zad. Proto je žádoucí, zajistit si funkční a ergonomickou kancelářskou židli nebo křeslo, které minimalizuje nepohodlí spojené se sedavou prací a zajistí lepší podmínky pro kancelářskou práci. Co bychom měli zvážit při výběru kancelářské židle?

Značnou část našeho života trávíme v práci. Pokud se chcete postarat o své zdraví a zlepšit efektivitu práce, zajistěte si ergonomické křeslo. Páteř by měla mít stabilní oporu abyste se cítili pohodlně a aby pocit nepohodlí nebo bolesti neovlivňoval vaši koncentraci. Co byste si měli pamatovat při nákupu kancelářského křesla?

Ergonomiczne fotele obrotowe w ekoskórze od Meble-Bogart 

1. Nastavení výšky

Kancelářské křeslo musí být především přizpůsobeno výšce uživatele, takže je nejlepší zvolit model s funkcí nastavení výšky. Výška by měla být nastavena tak, aby celé nohy volně ležely na podlaze a kolena byla ohnuta v pravém úhlu. Optimální rozsah nastavení výšky by mělo být mezi 40 a 60 cm.

2. Opěradlo

Opěradlo je jedním z nejdůležitějších prvků, kterému bychom měli věnovat pozornost při nákupu židle do kanceláře. Je důležité, aby křeslo poskytovalo pevnou a řádně profilovanou oporu páteře. Opěradlo by mělo dosahovat nad výšku lopatek, aby podpíralo celou délku zád. Při sezení musí být páteř v poloze „S“, což lze zajistit pouze ergonomickým křeslem s profilovaným opěradlem. Stojí za pozornost věnovat se křeslům se speciálně tvarovaným opěradlem, kde speciální výčnělky podpírají příslušné části páteře.

Ergonomiczne fotele z solidną podstawą i wysokim oparciem 

3. Nastavení úhlu náklonu

Když pracujeme u stolu, obvykle nesedíme na jednom místě. Musíme sáhnout po dokumentech, přijmout hovory nebo se trochu posunout. Každá z těchto činností nás nutí změnit pozici. Vyberme tedy model s možností nastavení úhlu opěradla. Doporučuje se, aby ergonomická otočná židle změnila svou polohu na sklopnou.

4. Podstavec

Stabilita podstavce křesla je klíčem k jeho ergonomii a kvalitě použití. Pěticípý podstavec nám poskytne největší stabilitu. Při výběru typu koleček je důležité řídit se povrchem, na kterém bude křeslo stát. Pokud je položíme na dřevěnou podlahu nebo panely, měli bychom zvolit gumová kolečka, která podlahu nepoškrábou.

5. Sedadlo

Stupeň tvrdosti sedadla je věcí individuálních preferencí. Nejpohodlnější však jsou sedadla vyplněna pěnou. Tyto jsou také nejodolnější. Některé luxusnější modely jsou vyplněny pěnou, která si pamatuje tvar těla, což poskytuje zvláštní pohodlí. Je také důležité věnovat pozornost šířce a hloubce sedadla. Měly by být nejméně 40 cm. Tento aspekt však závisí na velikosti uživatele. Nejlepší pozice se dosáhne, když jsou stehna do 3/4 v sedadle.

Ekskluzywne fotele ergonomiczne od Meble-Bogart w kolorze bieli

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články