• Styly

aktualizováno

Interiéry v botanickém stylu – nový trend v designu interiérů

Stále častěji si lze všimnout, že trendy v oblasti interiérového designu směřují k tomu, aby byly interiéry přátelštější a útulnější. Odcházíme tedy od asketických, přísně zařízených domácích prostor, v nichž dominuje minimalismus. Botanický styl je kompromisem mezi moderním minimalismem a působením útulnosti v interiéru. Je zajímavé, že k dosažení takového designérského efektu sáhneme po inspiraci čerpané z přírody, konkrétně exotické flóry a fauny. Podívejte se, jak zařídit módní interiéry ve stylu džungle.


Stručně řečeno botanický styl

Botanický styl se také často nazývá městská džungle, protože je inspirován flórou a faunou exotických tropických lesů. Zní to úžasně a také to tak je. Botanický styl je specifickou kombinací moderních řešení a forem s dekorativními akcenty převzatými z přírody. Spousta rostlin v květináčích, přírodní dřevo a kamene, detaily s motivy papoušků, listů, zvířat – to vše odráží exotiku. Zajímavé je, jak název „městská džungle“ napovídá, že botanický styl je založen na kombinaci městského stylu, tj. Modernismu a moderny, s přírodou. Tato kombinace vám umožní zahřát surové a příliš minimalistické vnitřní úpravy a získat tak módní, útulný efekt, který bude jako návrat k přírodě. Je také třeba připomenout, že tento styl si klade za cíl vytvořit dojem harmonie, díky níž naše smysly naleznou úlevu a relaxaci v každodenním prostředí. Při výběru nábytku a dekorací tedy pamatujte na nutnost dosáhnout konzistentního vizuálního efektu. Při výběru čalouněného nábytku nebo jiných tvarů proto pamatujte na jejich vizuální soulad s ostatním vybavením a vzorovanými dekory s rostlinnými a zvířecími motivy.

modny fotel 

Nábytek ve stylu městské džungle

Sady nábytku do obývacího pokoje a jiných bytových interiérů mají být jakýmsi podkladem pro dekorace v botanickém stylu. Nábytek, barvy stěn a typ podlahy, stejně jako domácí spotřebiče, by měly z hlediska designu odkazovat na moderní městská řešení. Na druhou stranu jsou to dekorace a motivy inspirované exotikou, které je doplňují. Odtud plyne slovní spojení ve jménu tohoto stylu – městský, jako odraz moderního nábytku a designu, a džungle jako exotické motivy. Taková kombinace bude harmonická a mimořádně estetická.
Nábytek v botanickém stylu zahrnuje:

– čalouněný nábytek s jednotným čalouněním v odstínech inspirovaných přírodou, např. hnědá, béžová, šedá, zelená, žlutá
obývací stěny v jednoduché, modulární formě
– komody a regály vyrobené ze dřeva nebo matného kovu

wnętrze w stylu botanicznym 

Exotické dekorace

Kombinace exotických motivů s moderním nábytkem je podstatou botanického stylu. Ve skutečnosti zde hrají dekory klíčovou roli, pokud jde o vlastnosti tohoto stylu a designu. Křeslo nebo designová pohovka s květinovým motivem na čalounění, obrazy a grafika s tropickými rostlinnými listy, vzory, drobnosti v podobě zvířecích postav a vše ostatní, co je spojeno pouze s tropy. Nejdůležitější zde však jsou živé rostliny v květináčích. Nejlépe budou fungovat listnaté rostliny umístěné v kamenných nebo  tkaných květináčích. Celé aranžmá lze doplnit také poutavými textiliemi s vyobrazením papoušků, velkých listů nebo plameňáků.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články