• Průvodce

aktualizováno

Jak čistit kuchyňské desky?

Jak czyścić kuchenne blaty?

Kuchyňská deska je nejčastěji a nejintenzivněji používaným povrchem v každé kuchyni – každého dne na ni připravujeme jídlo, takže musí být neustále čistá. Povrch desky je vystaven vzniku znečištění čímž se může stát místem nezdravých bakterií. Jak pečovat o desku, aby krásně vypadala dlouhá léta a byla bezpečna pro naše zdraví? Níže uvádíme několik rad týkajících se nejčastějších typů kuchyňských desek.

 

Laminovaná deska

Laminovaná deska je nejčastějším typem desek v domácích kuchyních. K tomu, aby nám sloužila dlouhá léta a byla čista nejdůležitější je její udržení suché. Zejména v těch místech, ve kterých se spojuje s kuchyňským dřezem, sporákem a se stěnou. Ke každodenní údržbě laminované desky je třeba používat obvyklou utěrku navlhčenou vodou.

Zatímco těžké sikvrny z tuku, kávy, stearínu, nebo značkovačů můžeme odstranit vlhkou utěrkou s detergentem tvořícím navíc ochrannou vrstvu na povrchu. Laminované desky na štěstí jsou dost odolné.

 

Dřevěná deska

Dřevěné desky jsou skupinou luxusních výrobků, což nejen znamená, že musíme za ně zaplatit trošku víc, ale také vyžadují zvláštní údržbu. Přírodní dřevo, dokonce, i jestli je správně impregnované, především může poškodit vlhkost. Jestli si všimnete na dřevěné desce stopy tekutých nečistot, je třeba je ihned odstranit, aby se nedostaly do struktury dřeva. Nejlepším způsobem údržby dřevěných desek je jejich pravidelné olejování.

Stačí jednou měsíčně použít zvláštní olej na dřevo (s atestem PZH). Zatímco, pokud deska už je zničena, můžeme obnovit její estetický vzhled bruslením vnější vrstvy, a dále opětovně ji poryt zvláštním lakem nebo olejem.

 

Deska z konglomerátu

Pro údržbu kuchyňské desky z konglomerátu můžeme používat speciální přípravek nebo vodu s mýdlem. Neměli byste používat přípravky o pH vyšším než 10. Větší poškození můžeme vyplnit pryskyřicí a sbrousit.

 

Bez ohledu na typ kuchyňské desky nepoužívejte během čištění a údržby ostré houbičky a drátěnky. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články