• Průvodce

aktualizováno

Jak dbát na zdravou hygienu spánku?

Spánkem strávíme přibližně třetinu života. Čas věnovaný spánku je nesmírně důležitý nejen pro naši každodenní pohodu, ale také pro zdraví. Nejdůležitější je však postarat se o efektivitu našeho odpočinku, k čemuž nám pomůže správná hygiena spánku a vybavení ložnice dobrou matrací. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, které vám pomohou cítit se odpočatě.

Hygiena spánku – proč je tak důležitá?

Spánek je důležitou součástí našeho života. O tom není pochyb. Je však důležité si uvědomit, že nejde ani tak o pouhý spánek, ale o efektivní odpočinek a podporu regeneračních procesů v těle. Za tímto účelem je nutné dbát na správnou spánkovou hygienu. Tímto způsobem se můžeme nejen vyhnout problémům se spánkem, jako je nespavost nebo příliš mělký spánek, ale také podpořit své zdraví a každodenní pohodu. Pokud budete dodržovat zásady hygieny spánku, podpoříte své tělo v optimální regeneraci, zlepšíte činnost mozku a budete pečovat o svalový a kosterní systém. Účinky pocítíte každý den. Budete se cítit vitální, zmizí bolesti zad a svalů a budete produktivnější a soustředěnější. Spánková hygiena je veškeré chování, které bezprostředně předchází spánku, ale také podmínky, ve kterých spíme – pohodlná postel a matrace. Pokud se tedy často budíte ospalí, i když jste spali dostatečně dlouho, nebo máte problémy s usínáním, zkuste změnit svou hygienu spánku.

łóżko do sypialni i dobry materac 

Nejdůležitější pravidla spánkové hygieny 

·        omezit dobu, kterou během dne strávíte v posteli 

·        nepoužívejte v ložnici technologie: telefon, tablet, televizi 

·        nenuťte se jít spát 

·        fyzicky se unavte pozdním odpolednem 

·        vyhněte se kofeinu, nikotinu a alkoholu alespoň několik hodin před spaním 

·        veďte pravidelný životní styl 

·        vytvořte si pravidelný režim před spaním a vstáváním 

·        zhruba tři hodiny před spaním si dejte lehkou večeři 

·        vyhýbejte se večer jasnému světlu a přes den tmavým místnostem 

·        vyhněte se dennímu spánku 

 dobry materac do sypialni

Správné podmínky pro zdravý a klidný spánek 

Kromě dodržování správné spánkové hygieny je důležité vytvořit v ložnici vhodné podmínky pro relaxaci. Pohodlná postel s roštem a kvalitní matrací je samozřejmě nezbytná. Otázka výběru konkrétního modelu matrace je velmi individuální. Každý z nás má jinou stavbu těla, osobní preference a požadavky na stupeň tvrdosti matrace. Kromě toho by v ložnici měly být vhodné podmínky. Před spaním je třeba místnost dobře vyvětrat. Optimální teplota se pohybuje mezi 18 a 22 stupni Celsia. Důležité je také vyhnout se v ložnici silným zdrojům světla, které by mohly narušit denní rytmus. Při výběru svítidel do ložnice bychom se měli řídit odstínem světla, mělo by být v tlumené barvě. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články