• Průvodce

aktualizováno

Jak dokonale vyčistit skleněná okna?

Nedává vám čištění skleněných oken v noci spát? V tomto článku najdete řadu praktických tipů, jak rychle a snadno vyčistit skleněná okna bez nervů!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké prostředky použít k čištění skleněných ploch?
  • Jaké nástroje k tomu použít?
  • Jak čistit krok za krokem?
  • Čeho se při mytí skleněných ploch vyvarovat?

Zdálo by se, že údržba skleněných ploch je velmi jednoduchá a nevyžaduje mnoho energie a stačí obyčejný hadřík a saponát určený na sklo. Pravděpodobně jste nejednou mnoho minut leštili svou skleněnou vitrínu ve vašem obývacím pokoji, spotřebovali jste celou hromadu bavlněných hadříků a nakonec se objevily – šmouhy! Jaké je tedy tajemství a kde je tajemství dokonale čistých oken? Čtěte dále!

Čištění skleněných ploch – základní pravidla

Čištění skleněných vitrín ve skutečnosti není žádná velká věda a nevyžaduje odborné znalosti. Na začátek pamatujte na zlaté pravidlo, že je mnohem snazší udržovat čistotu, než občas čistit špínu, se kterou je obtížnější si poradit. Ale dobře víme, že život píše úplně jiné scénáře a ne vždy je to zkrátka možné. Denně se totiž musíte postarat nejen o úklid, ale i o nákupy, přípravu jídla (a velmi často pro celou rodinu), pracovní povinnosti a nějaký ten kousek času pro sebe. Pokud tedy řešíte silnější nečistoty na skleněných plochách, rozdělte si práci na etapy. Nejprve se zbavte největších nečistot, mastných skvrn a teprve poté se pusťte do leštících prací. V opačném případě budete špínu pouze roznášet po povrchu.

Začněte přípravou nástrojů!

Na trhu najdete spoustu speciálních prostředků a přístrojů na čištění skleněných ploch. Výrobci se zkrátka předhánějí ve vymýšlení nových a lepších mycích prostředků a doplňků, ale k rychlému a efektivnímu čištění skleněných oken toho moc nepotřebujete.

Čistící prostředky:

K odstranění mastných a odolnějších nečistot můžete použít:

  • klasický prostředek na čistění oken
  • prostředek na mytí nádobí (budete muset připravit vodní roztok – poměr zde závisí na znečištění povrchu, ale 10 ml prostředku stačí na 3 litry vody)
  • líh – ano, je to stará osvědčená metoda, jak se účinně zbavit mastných skvrn
  • roztok vody s octem – pro ty, kteří ocení ekologický přístup

Nástroje:

Seznam čisticích prostředků, které můžete použít, již máte, nyní přichází na řadu nářadí, které bude sloužit k mytí skleněných oken.

  • bavlněný hadřík (bude se hodit pouze v první fázi, kdy potřebujete odstranit velké mastné nečistoty)
  • utěrka z mikrovlákna
  • papírový ručník
  • ochranné rukavice (pečujte o své ruce – i při kontaktu s přírodními a nejekologičtějšími čistícími prostředky – nezapomeňte, že vystavujete pokožku vysoušení)

Jdeme do práce!

Nejprve začněte tím, že se zbavíte nejhorší špíny. K tomu použijte klasický čistič oken, který rovnoměrně nastříkáte na znečištěný povrch a poté pomocí bavlněného hadříku krouživými pohyby sesbíráte mastné nečistoty.

Pro tip: V této fázi můžete použít líh, který je skvělý na řešení mastných skvrn na skleněných plochách. Namočte ho na pevný bavlněný hadřík a tímto způsobem se snažte setřít nejhorší nečistoty.

S prvním stupněm za vámi je čas na efektivní leštění. Pokud jste se v minulosti potýkali se šmouhy, pak jste se pravděpodobně nejprve nezbavili mastných skvrn, nebo jste nakonec použili špatnou finální leštící utěrku. Je velmi důležité, aby toto leštění bylo provedeno hadříkem z mikrovlákna nebo papírovou utěrkou. Ale buďte opatrní! Ne všechny papírové ručníky budou vhodné. Dbejte na to, abyste zvolili co nejméně prašný typ, který nezanechává na skle žádné částice papíru. Pokud se o toto postaráte nebo zvolíte hadřík z mikrovlákna, můžete si být jisti, že povrch skleněných ploch bude bez šmouh.

Voda a ocet – dokonalé ekologické duo

V této fázi můžete stále používat klasický čistič oken, ale můžete zvolit i ekologičtější a účinnější způsob, tedy roztok vody s octem. Zápachu se nebojte – ocet se velmi rychle odpaří a jeho specifickou vůni po chvíli po dokončení práce neucítíte.

V misce si připravte směs 1:1. Používejte vlažnou vodu (její teplota na výsledném efektu vaší práce příliš nezáleží, ale pro vaše pohodlí je lepší ledovou vodu nepoužívat). Pro usnadnění práce nalijte tuto směs do rozprašovače (může to být prázdná nádoba na čistič oken nebo stejná nádoba jako na postřik rostlin). Díky tomu se vám bude mnohem snadněji nanášet směs na sklo. Je to také mnohem ekonomičtější způsob.

Povrch rovnoměrně nastříkejte a poté ráznými krouživými pohyby vyleštěte každou část skla kousek po kousku. Nezapomeňte pracovat zdola nahoru. Vyhněte se náhodnému posouvání látky nebo papíru po celém povrchu. Stejný princip platí i pro první fázi, ve které se nejprve zbavíte mastných nečistot.

Čeho se vyvarovat

Již víte, jak provádět účinné čištění skleněných ploch. Vyplatí se také vědět, čeho se při ochraně takových povrchů vyvarovat. Vyhněte se drsným čisticím prostředkům, zejména těm, které obsahují kyseliny, aceton nebo benzín. Stejně jako u ohně se vyhněte prostředkům s částicemi – i ty nejmenší způsobí mechanické mikropoškození povrchu skla, které způsobí zmatnění povrchu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články