• Průvodce

aktualizováno

Jak kombinovat barvy v bytě?

Způsob výběru barev v bytě má velký význam pro estetiku jednotlivých interiérových zařízení a další. K úplné změně nebo obnovení rázu daného interiéru často stačí změnit barevné řešení. Proto stojí za to vytvářet barevné kompozice se zvláštní péčí. To však může být problém, protože nevhodně nakombinované barvy mohou narušit i vizuální vnímání prostoru. Proto vám chceme poradit, jak barvy v bytě dobře kombinovat.

Barvy v bytě – proč je jejich výběr tak důležitý?

Bez ohledu na to, zda plánujete drobnou proměnu bytu nebo jeho rekonstrukci, je výběr jednotlivých barevných odstínů velmi důležitý. Barvy ovlivňují příjem aranžmá. Proto se při výběru sestav nábytku do obývacího pokoje a dalších místností, textilií a dekorací vyplatí zajistit barevnou konzistenci. V ideálním případě bude celý byt zařízen ve stejném stylu a konzistentních barvách. Celek pak bude působit harmonicky a navodí dobrou náladu. Protože stačí alespoň jeden nepasující odstín, aby celý interiér nepůsobil ne příliš vkusně. Týká se to samozřejmě nejen výběru barev stěn, ale také doplňků, obývacího nábytku nebo textilu.

Barvy v interiérech jsou důležité nejen z estetických důvodů, ale také proto, že ovlivňují naši pohodu. Hovoří o tom psychologie barev. Podle jejích předpokladů mohou jednotlivé barvy určovat, jak se cítíme, zda se dokážeme soustředit nebo se uklidnit. Klíčem k úspěchu je tedy uvědomění si působivosti jednotlivých barev, ale také principů jejich vzájemného kombinování tak, aby celá kompozice působila esteticky a uceleně. 

meble do salonu butelkowa zieleń 

Vnitřní klima a barvy 

Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují vnitřní klima. Nejoblíbenější formou formování recepce aranžmá je výběr osvětlení. Designéři a dekoratéři interiérů upozorňují, že osvětlení je jako šperk do interiéru. Důležitá jsou nejen samotná svítidla, ale také teplota světla. Využijme tedy dekorativního potenciálu osvětlení. Na pohodu a vnímání reality má vliv i teplota barev použitých při úpravě bytu. Je to způsob, jak vytvořit vnitřní klima a často umožňuje změnit charakter místnosti. Proto stojí za zvážení, jaké odstíny zavést do uspořádání bytu a v jakých poměrech je kombinovat. To může být specifická výzva, protože si takové konotace nemusíme být vědomi. A někdy se i obyčejné křeslo nebo barevně neladící sedací souprava stane pro oko nepříjemným protipólem. 

nowoczesne meble do salonu antracyt 

Barevné kolečko – jak jej používat? 

Nejlepší způsob, jak se začít učit o výběru barev, je naučit se pravidla barevného kruhu. Tento ikonický barevný průvodce byl založen již v roce 1666. Barevné kolo se skládá z různých primárních a odvozených tónů. Mohou být použity samostatně, vedle sebe nebo založené na kontrastech. Vše záleží na našem individuálním vkusu, podmínkách místnosti nebo aktuálních trendech. Nejoblíbenější metodou kombinování barev je kombinování příbuzných barev, které jsou umístěny vedle sebe na kole. Základem je kombinace teplých tónů, jako je béžová, žlutá a červená, které aranžmá opticky prohřejí. A také studené odstíny, včetně modrých, šedých a fialových, které dokážou plochu opticky zvětšit. Můžete to také kombinovat mícháním a získat tak specifický kontrast, například kombinaci zelené a žluté nebo bílé a černé. 

Jednobarevné interiéry  

Barevné kompozice mají velký význam v trendech interiérového designu a sezónně udávají směry pro dekoraci interiéru. Barevné trendy byly donedávna založeny především na klidnějších kombinacích, například ve skandinávském stylu. Tehdy bylo budování atmosféry aranžmá založeno na použití maximálně tří odstínů. V současné době stále častěji volíme aranžmá v jednotných barvách, což zajišťuje plnou harmonii a přirozený efekt. Několik variant jedné barvy dokáže interiér zútulnit. Stěny pak mohou zůstat v lomených odstínech bílé, šedé nebo béžové a doplňky ve výraznějších zemitých tónech. V takovém klidném obývacím pokoji se bude skvěle hodit modulární sedací souprava v hnědém nebo karamelovém čalounění nebo dřevěný konferenční stolek

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články