• Styly

aktualizováno

Jak kombinovat různé styly v interiérech?

Eklektický styl není nic jiného než kombinace různých stylů do harmonického celku. Takové interiéry jsou vždy zajímavé a jedinečné. Abychom však dosáhli efektivního vzhledu eklektických kombinací, stojí za to se dozvědět o pravidlech, jimiž se tento styl řídí, aby nedošlo k vytvoření interiéru, který je přesycený a nekonzistentní z hlediska uspořádání. Podívejte se, jak kombinovat různé styly v interiérech.


Co je to eklektický styl?

Eklektický styl lze pochopit z několika různých úhlů. Obvykle to definujeme jako kombinaci nového a starého. Může však také zahrnovat kombinaci různých vzorů, materiálů nebo stylů interiéru (např. Přidáním okouzlujícího kusu nábytku do interiéru v moderním stylu). Eklektické interiéry jsou proto jedinečné a vyznačují se osobním charakterem daným osobností a vkusem členů domácnosti. Eklektický styl je však náročný, protože k tvorbě kontrastních kombinací musíme přistupovat s citlivostí a jakousi umírněností, abychom nepřeháněli to, co má za následek vizuální chaos. Vyžaduje smysl pro vkus a proporce.

Łączyć style a szezlong Otoman 

Geneze eklektického stylu

Eklektický styl se v současných interiérech objevuje z důvodu touhy dosáhnout mimořádného výrazu aranžmá i touhy po minulosti. Styl začal ve 30. letech 19. století, kdy byl interiér plný nábytku a doplňků stylizovaných jako starší. Dnes se stává velmi populární díky velkému výběru současných interpretací klasiky a touze porušit designové standardy. Nejběžnějším projevem je zavedení individuálního stylizovaného nábytku do interiérů vyzdobených v jednom konkrétním stylu. Křeslo Ušák skvěle funguje například ve skandinávském nebo moderním obývacím pokoji nebo ložnici.

Fotel Queen pomaga łączyć style 

Jak kombinovat různé styly v interiérech?

Eklekticismus je poctou individualismu. Proto lze sady nábytku libovolně konfigurovat pomocí jednotlivých stylizovaných kusů nábytku, které oživí uspořádání a dodají mu jedinečný výraz. Nábytek lze vybírat na základě stylistických a barevných kontrastů i jednoduše různých forem. Kontrasty dávají ty nejpozoruhodnější efekty, ale nemělo by se to s nimi přehánět.

 Stylizowana sofa Paris

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články