• Průvodce

aktualizováno

Jak můžeme opticky zvětšit interiér?

Jak optycznie powiększyć wnętrze

Stvoření efektní kompozice malého interiéru je často dost velkým problémem. Problém je v tom, že můžeme snadno přehnat s velkým množstvím barev, vzorů a detailů, a přece chceme, aby okouzlovaly estetikou a funkčností. Není jednoduché uspořádat prostor takovým způsobem, aby byl zároveň efektní, útulný a maximálně funkční. Doporučujeme, co byste měli vzít v úvahu, abyste mohli opticky zvětšit interiér a přitom zachovat jeho funkčnost.



VHODNÝ NÁBYTEK

Jestli disponujeme omezeným prostorem, neumístěte v něm dodatečných skříněk, dekoračních křesel, které nám nejsou potřebné. Nábytek do malého bytu by měl být jednoduchý a lehký. Do malých interiéru vyberte pouze ten nábytek, který skutečně by se měl v něm najít vzhledem k plněným funkcím. Pro optické zvětšení interiéru vybíráme nábytek průměrně nízký a na menších nohách, protože nezabírají dost místa. Jiný způsob je rezignace ze stojících na podlaze skříněk a výběr závěsných polic. Jinou možností je také nákup modulového nábytku.

SVĚTLO

Ideální v malých prostorech jsou velká, prostorná okna, ale ne každý může taková mít. Optické zvětšení interiéru zajistí promyšlené využití přírodního světla. Nepoužívejte těžké záclony nebo závěsů, použijte také místo vzorovaných záclon hladké a nevlnité. Spíše bychom měli vybírat lehké např. záclony z tylu v pastelových barvách, protože dodávají interiéru lehkost.

DOPLŇKY

V malém interiéru bohužel musíme omezit počet dekorací, drobností a ozdob na nutné minimum. Čím méně předmětů, tím více prostoru a optického uspořádání. Omezení doplňků bude mít pozitivní vliv, protože dodá interiéru lehkost, harmonii a vizuální prostornost.

BARVY

Nejdůležitější zásada je velmi jednoduchá: světlé barvy zvětšují, a tmavé zmenšují. Není to komplikované, že? K zvětšení prostoru stačí vymalovat stěny jasnými odstíny a vybrat nábytek bez zbytečných barevných detailů. Světlé, pastelové barvy odrážejí světlo, díky tomu opticky zvětšují interiér. Naopak je v případě tmavých barev, které absorbují světlo, a přesto, že díky něm jsou místnosti útulnější, bohužel je zároveň opticky zmenšují.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články