• Průvodce

aktualizováno

Jak opticky zvětšit garsonku?

Zařízení garsonky je velmi náročný úkol. Na malou plochu musíme vměstnat několik využitelných zón a zároveň dbát na to, abychom místnost nepřeplnili. V tomto ohledu vám pomůže znalost několika interiérových triků, díky nimž můžete opticky dodat ateliéru efekt prostornosti, a to bez ohledu na jeho velikost. S pomocí interiérového designéra jsme pro vás připravili osvědčené nápady, jak opticky zvětšit interiér garsonky.
Na barvě záleží
Volba barevné kompozice by měla záviset nejen na našem individuálním vkusu, ale také na podmínkách konkrétní místnosti. Při zařizování malého prostoru, například ateliéru, vsaďte na světlé barvy. Pravidlo je poměrně jednoduché – světlo opticky zvětšuje a tma zmenšuje. Odstíny bílé, šedé a světlé pastelové barvy dodávají prostoru lehkost a působí prostorněji. Výraznější barevné akcenty pak můžete vnést do detailů. Barevné dekorace oživí neutrální barevný základ interiéru, aniž by ho příliš zahltily. Pokud nechcete malovat všechny stěny v jasných barvách, můžete jednu z nich vyzdobit módním odstínem např. lahvově zelené nebo tmavě modré. Zvolte však menší stěnu.
dekoracje
Osvětlení garsonky 
Osvětlení v interiéru hraje mimořádně důležitou roli jak z dekorativního, tak z funkčního hlediska. V obytných a malých místnostech je správná volba osvětlení ještě důležitější. Špatná volba může uspořádání dokonce přehlušit. Klíčem k úspěchu je použití několika zdrojů světla, nejen jednoho centrálního. Stojací lampy vytvoří útulný dojem a nástěnné lampy účinně zvýrazní prostor. Dbejte také na maximální přístup denního světla do interiéru. Pro tento účel se můžete obejít bez záclon a okno ozdobit lehkými závěsy. Pokud však dáváte přednost záclonám, zvolte jemné vzory s nepříliš intenzivním dekorem. 
dekoracje
Dekorace v garsonce: 
  • Zrcadla – odcloní nejen prostor, ale i světlo, a tím opticky zvětší a rozjasní uspořádání. 
  • Zelené rostliny – přírodní dekorace se nejlépe hodí do malých prostor. 
  • Grafiky a abstrakce v jednoduchých dřevěných nebo kovových rámech – umění vypadá dobře v každém interiéru bez ohledu na dostupný prostor. 
  • Jednoduchý nábytek s nepříliš dekorativním designem. 
dekoracje
Rozhodněte se pro minimalismus 
V malých prostorách se vyplatí sledovat trend minimalismu. To se týká jak omezení počtu prvků vybavení, tak i otázky dekorativnosti. Vyplatí se vybírat vybavení a nábytek, které jsou skutečně nezbytné, aby opticky nezaplnily prostor. Doplňky hrají v interiérovém designu vždy rozhodující roli, a to i v případě malých místností. V případě malého prostoru však platí pravidlo – méně je více. Při výběru dekorací do místnosti se zaměřte na jejich kvalitu, nikoliv kvantitu. Při výběru textilií do ložnice volte jednoduché vzory. Příliš vzorované, barevné motivy mohou aranžmá zahltit. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články