• Průvodce

aktualizováno

Jak pečovat o čalouněný nábytek?

Čalouněný nábytek je velmi oblíbený, protože efektivně doplňuje interiér a dává mu určitou pohodu v jakémkoli zvoleném stylu. V současné době si můžeme vybrat ze široké škály inovativních a originálních forem, vzorů a barev, díky kterým získáváme příležitost vytvářet jedinečné aranžmá. Při výběru čalouněného nábytku je důležité vědět, jak se o něj správně starat, aby vypadal roky jako nový. Poradíme vám, jak o čalouněný nábytek pečovat.

Čalouněný nábytek může být potažen různými potahovými látkami, které budou vyhovovat různým stylům interiérů a budou také mít různou odolnost proti oděru. Čalouněný materiál by měl být především odolný proti oděru a odolný proti poškrábání a změně barvy. Správná každodenní péče o něj jistě prodlouží jeho životnost a trvanlivost. Představíme vám, jak pečovat o nábytek tak, aby vypadal i po letech tak, jakobyste jej včera zakoupili.

Meble tapicerowane

Pravidla péče o čalouněný nábytek

Aby byl zachován atraktivní vzhled gauče, křesla nebo oblíbené pohovky, je důležité dobře pečovat o jejich čalounění a to nejen v případě, že je na čalounění viditelná nečistota. Je dobré řídit se několika pravidly, která nám tento úkol usnadní. Doporučujeme začít s umístěním nábytku na správné místo tak, aby nebyl vystaven přímému slunečnímu záření. Díky tomu zabráníme vyblednutí barev. Je také třeba věnovat pozornost skutečnosti, že čalouněný nábytek by neměl být umístěn příliš blízko radiátoru nebo krbu. Kromě toho je dobré se o čalounění systematicky starat, abyste zabránili změně barvy nebo vniknutí prachu do materiálu. Pokud se však objeví skvrna, můžete použít domácí způsoby pro čištění nebo speciální chemické prostředky přizpůsobené konkrétnímu typu čalounění.

Meble tapicerowane Toro

 


Jak čistit čalouněný nábytek?

Nedoporučujeme příliš časté a intenzivní čištění čalouněného nábytku, jelikož to by mohlo čalounění více ublížit než pomoci. Princip je jednoduchý – čistíme jej na svátky a pečujeme o něj každý den. Vysávání je základní metoda udržování čalouněných povrchů. Díky tomu prach a roztoče neproniknou do látky, a tím nenaruší její estetiku a kvalitu. Vysáváním a otíráním povrchu čalounění dobře vyždímaným vlhkým hadříkem zajistíte jeho čistotu a zachováte jeho jako nový vzhled.

Čalouněný nábytek by měl být každých několik měsíců odborně čištěn. Pro tento účel použijte pouze vhodné čistící prostředky, které odpovídají typu potahové látky. Rovněž je dobré čas od času čalounění vyprat, nejlépe měkkou houbou a speciálním šamponem na čalounění. S množstvím vody to však nepřehánějte.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články