• Průvodce

aktualizováno

Jak pečovat o páteř při práci u počítače? Část I.

Stále více osob tráví více než čtyři hodiny denně prací u počítače. Bez ohledu na to, zda pracujeme v kanceláři nebo doma, je jisté, že dlouhodobá poloha vsedě udržovaná během kancelářské práce může vážně poškodit naši páteř. Zjistěte, jak při práci u počítače pečovat o páteř, aby byla práce příjemná a bezbolestná.

Práce u počítače

Při každodenní práci u počítače trávíme několik hodin denně vsedě. Jak zdůrazňují odborníci, ergonomie je základem nejen pro pohodlí během práce, ale je také důležitým prvkem pro podporu soustředění se a být produktivní. Při práci velice často zapomínáme na své zdraví, které závisí také na podmínkách, ve kterých pracujeme. Pro správnou péči o zdraví při práci nestačí jen esteticky krásný stůl a kancelářská židle. Stále více osob bojuje s chronickými bolestmi hlavy a zad, bolestivým napětím svalů krku a bederní oblasti. Obvykle se ukazuje, že jednoduše pracují denně v nevhodných podmínkách. Proto bez ohledu na to, zda je vaše pracoviště doma nebo mimo domov, pečujte o své zdraví užíváním správného typu vybavení.

meble biurowe 

Tři pilíře zdraví při práci

Práce u počítače, která trvá až několik hodín, vyžaduje udržování konkrétní polohy těla, která ovlivňuje zdraví páteře. Důležitá je koncentrace a produktivita při práci, což může být obtížné, pokud je prostor špatně uspořádán. Základem je proto vybavit pracoviště tak, aby podporovalo zdraví páteře, ale také podporovalo vnitřní klid. K dosažení tohoto cíle je třeba v kanceláři zajistit:

  •     ergonomický nábytek, zejména stůl a kancelářská židle,
  •     dobře zvolené osvětlení odrážející přirozené světlo,
  •     neutrální barvy, které uklidní vaše smysly a nebudou vás rušit.

Pro zdraví a pohodu pamatujte, že klíčové je dobře organizované pracoviště, které splňuje základní předpoklady ergonomie práce.

biurko i krzesło biurowe 

Je čas na přestávku

Způsob uspořádání pracoviště je velmi důležitý, ale je také důležité věnovat pozornost dalším potřebám těla i mysli. Jelikož ani nejlépe uspořádaná kancelář nesplní naše očekávání a potřeby, pokud si nedopřejeme krátkou přestávku. Každý, kdo pracuje za počítačem, potřebuje krátké až pětiminutové přestávky, během nichž je dobré udělat několik jednoduchých cvičení. Ideální jsou protahovací a relaxační cvičení. Pro zdraví očí je dobré je každou hodinu asi na minutu zavřít, díky čemuž si oči odpočinou od intenzivního pohledu na zářící monitor. Během delší přestávky je vhodné podniknout rychlou procházku na čerstvém vzduchu, aby se tělo okysličilo a získalo energii.

meble do biura 

Pokud je vaše kancelář ergonomicky dobře organizovaná, každý den se pohybujete a stravujete se zdravě, a i přesto pociťujete bolesti páteře, svalové napětí nebo bolesti hlavy, vyhledejte raději radu fyzioterapeuta nebo lékaře.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články