• Průvodce

aktualizováno

Jak pečovat o páteř při práci u počítače? Část II.

Stále častěji plníme úřední povinnosti prací na počítači, a to i několik hodin denně. Taková práce může unavovat nejen mysl, ale i tělo, což může vést k chronickým problémům se zády. V předchozí části jsme naznačili, jak je důležité ergonomické vybavení kanceláře pro naše zdraví a pohodu. Je čas si ukázat, jak zvolit správné vybavení.


Správný pracovní stůl

Pracovní stůl by se zdál být jednoduchým kusem nábytku, v němž nelze hledat příčinu zdravotních problémů nebo nevolnosti. Stejně důležitá jako vzhled psacího stolu je i otázka jeho ergonomie podobně jako je tomu u kancelářské židle, na které sedíme při práci. Výška stolu by měla být přizpůsobena vaší výšce. Horní část stolu by měla být ve výšce loktů. Jeho minimální vzdálenost od sedáku židle by měla být asi 25 cm, díky čemuž se nebudete hrbit a nepřirozeně držet páteř s rameny nahoru.

Nejzdravějším způsobem je pracovat v přirozeném světle, proto doporučujeme umístit stůl tak, aby počítač stál bokem k oknu. Potom se světlo nebude odrážet od monitoru a současně budete mít dostatečně osvětlené pracoviště.

meble biurowe 

Jak nastavit počítač?

Vzhledem k tomu, že se na monitor počítače díváme několik hodin denně, musí být umístěn rovně, aby se zabránilo nepřirozenému držení trupu a hlavy při práci. Nastavte monitor na úroveň očí, přibližně 50 cm od obličeje. Klávesnice musí být také umístěna tak, aby při jejím používání byly ruce ohnuté v loktech pod úhlem 90 °, ruce byste ke klávesnici neměli natahovat. Způsob umístění klávesnice a myši na stole by měl umožnit, aby vaše předloktí ležela volně na stole. Takové uspořádání a rozložení by mělo způsobit příjemný pocit bez bolestí zad a krku i po hodinách strávených u počítače.

biurko i krzesło biurowe 

Kvalitní židle je nezbytná

Správně profilovaná kancelářská židle má největší dopad na ergonomii na pracovišti. Pro zajištění pohodlí při práci, zdraví páteře a pohodu si vyberte křeslo s ergonomickými prvky. Nejprve je třeba věnovat pozornost struktuře a tvaru sedáku a opěradla. Sedák by měl být nastaven v mírně tupém úhlu a opěradlo by mělo být profilováno podle fyziologických křivek páteře, díky čemuž podporuje udržení zdravé polohy těla při sezení. Mírně skloněný sedák umožní správné vyrovnání pánve, a tím ovlivní správné umístění páteře.

zestaw mebli biurowych 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články