• Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Jak proměnit interiér, který postrádá útulnost?

Moderní styly interiérového designu jsou založeny především na minimalismu. Při zařizování našich domovů se často inspirujeme návrhy z katalogů a projekty, které představují designérská studia. Obvykle se však ukáže, že krásné uspořádání, které na vizualizaci nebo na fotografii vypadá dokonale, se v každodenním životě ukáže jako příliš schematické, nudné a především nepohodlné. Pak se vyplatí sáhnout po osvědčených tricích, které takové interiéry zútulní a učiní je pro členy domácnosti přívětivějšími. Podívejte se, jak použít jednoduché dekorační triky, které účinně zahřejí vzhled surové místnosti a zároveň nenaruší moderní charakter uspořádání.

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Jak osvětlení ovlivňuje charakter aranžmá?
  • Jaký nábytek zútulní interiér?
  • Které dekorativní prvky zútulní prostor?

Související článek: Seznamte se se stylem interiérového designu Lagom

Využití potenciálu osvětlení

Osvětlení má mimořádně vysoký potenciál nejen z hlediska zvýšení funkčnosti jednotlivých místností, ale také zvláštní dekorativní hodnotu. Stojí za to využít těchto vlastností a pokusit se interiér zútulnit. Vhodná závěsná nebo stojací svítidla umožní vystavit věci, které se nám líbí nebo nám připadají efektní, např. sestavu nábytku do obývacího pokoje. Při výběru osvětlení, které má zateplit prostor, je vhodné věnovat pozornost nejen tvaru svítidla, ale také funkci a barvě světla. Kromě centrálního osvětlení je třeba zvolit také stojací lampu, která bude umístěna u nábytku v obývacím pokoji. Útulnou atmosféru vytvoří také malá lampička umístěná na TV skříňce vedle televizoru, protože sníží viditelný kontrast mezi silným světlem obrazovky a interiérem. Takové bodové zdroje světla odhalí nábytek a díky hře světla a stínu dodají interiéru specifickou útulnost.

półkotapczan do sypialni

Nábytek a vnitřní klima

O tom, zda bude interiér klimatický, rozhoduje do značné míry nábytek v obývacím pokoji. Pokud se rozhodnete pro minimalistický styl nábytku, dbejte na to, aby výzdoba interiéru byla o něco bohatší. K tomuto účelu můžete použít plédy nebo ozdobné polštáře. Na druhou stranu jednoduchý nábytek na nožičkách, odkazující na styl 60. a 70. let, opticky zvětšuje prostor a činí ho prostornějším. Pro kontrast můžeme zvolit pohovku nebo modulární rohovou sedačku v teplé barvě země, např. hnědé nebo karamelové. Pokud chcete obývací pokoj zútulnit, můžete také rozbít styl, který v něm byl přijat, eklektikou. To znamená doplnit minimalistický základ interiéru stylizovanými prvky. K tomuto účelu se skvěle hodí starožitná vitrína, konzola ve stylu Louisville nebo industriální konferenční stolek.

narożnik nowoczesny

Příslušenství a doplňky, které zútulní interiér

Jednoduché tvary nábytku, monochromatičnost a nedostatek výrazných akcentů a rostlin způsobují, že interiéry působí laboratorně a příliš stroze. Do takových bytů se vyplatí vnést trochu tepla. Pokud chcete interiér zútulnit, představte originální řešení. Mohou to být barevná velurová křesla, závěsy s těžší strukturou a rostliny v květináčích. A nezapomeňte na důležitou roli, kterou v designu hrají doplňky. Často stačí dát na křeslo nebo pohovku vzorované polštářky a interiér okamžitě získá nový výraz. Totéž platí pro bílý nábytek, který v kombinaci s barvami dřeva působí mnohem útulněji.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články