• Průvodce

aktualizováno

Jak se starat o čalouněný nábytek?

Čalouněný nábytek je základní výbavou naprosté většiny interiérových aranžmá. Není divu, jelikož nábytek je mimořádně pohodlný při každodenním používání a má navíc obrovský estetický potenciál. Aby však moh čalouněný nábytek sloužit co nejdéle krásným a novým vzhledem, musíme se o něj náležitě starat. Jak se starat o čalouněný nábytek, aby byl stále krásný?


Čalouněný nábytek – praktický a efektivní

Při úpravách našich domácích a kancelářských interiérů dbáme na to, aby nám jejich vybavení poskytovalo pohodlí a funkčnost použití, ale aby také odpovídalo estetickým standardům. Zajímavý design a pohodlí jsou charakteristické rysy čalouněných kompletů i jednotlivých kusů potažených čalouněním. Kdo z nás nemá rád si lehnout na gauč nebo číst svou oblíbenou knihu v křesle? V závislosti na typu čalounění však tento nábytek vyžaduje náležitou péči, aby byl jeho vzhled atraktivní i po několika letech. Je proto důležité vybírat pouze čalouněný nábytek potažený kvalitním čalouněním a o toto čalounění také dobře pečovat.

Nejlepší čalouněný nábytek by měl mít:
– vysokou odolnost proti oděru
– snadno čistící materiál
– odolnost proti vysávání a čištění v případě možných skvrn a nečistot
– trvanlivost
– odolnost vůči vlivu slunečního světla
– povrch, který je příjemný na dotek

eleganckie meble tapicerowane 

Jak se denně starat o čalouněný nábytek?

Čalouněný nábytek je obvykle pokrytý čalounickou látkou. V dnešní době si můžete vybrat z nesčetných vzorů, barev a textur. Je však třeba připomenout, že každé čalounění vyžaduje náležitou péči. Nejprve se ujistěte, že prach na nábytku neproniká do jeho struktury, protože po dlouhé době se bude odstraňovat obtížněji a nábytek bude vyžadovat profesionální čištění. Proto je dobré nábytek vysávat každý den. Křesla, pohovky nebo rohové sedací soupravy stačí vysávat jednou za několik dní běžným vysavačem pro domácnost pomocí speciální násady, která bude šetrná k čalounickému materiálu. V případě textilního čalounění bude tato akce dostatečná k udržení čistoty nábytku. Každé čtvrtletí můžete čalounění dodatečně osvěžit speciálními pěnami nebo pudry, kterými pokryjete povrch čalounění, a poté je odstraníte vlhkým hadříkem nebo vysavačem. Tyto pěny a prášky pomocí aktivního kyslíku a speciálních látek přitahují nečistoty na povrch a absorbují je. Pokud jste však vlastníkem koženého čalounění, pořiďte si speciální čisticí prostředky na kůži. Díky nim čalounění nepopraská ani nezmění svoji barvu a povrch bude čistý a dobře zachovalý. Taková sada na čištění koženého čalounění je nejbezpečnějším a zároveň účinným způsobem, jak udržet čalounění v dobrém stavu po mnoho let.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články