• Průvodce

aktualizováno

Jak si zajistit zdravý spánek?

Zdravý spánek je základem každodenní pohody, schopnosti soustředit se, ale také mít dobrou fyzickou kondici. Vzhledem k těmto aspektům, jakož i skutečnosti, že až 1/3 našeho života strávíme spaním, je dobré se zaměřit na zajištění správných podmínek pro spaní, abychom si mohli užívat nejen pohodlí, ale i zdraví. Jak se starat o své zdraví během nočního odpočinku? Pojďme se podívat na nejdůležitější faktory přispívající ke zdravému spánku.


Zdravý spánek – proč je tak důležitý?

Může se zdát, že v noci nepotřebujeme příliš relaxovat. Je však třeba si uvědomit, že z dlouhodobého hlediska má spánek velký význam pro zdraví naší páteře i pro naši každodenní pohodu. Dokonce se ukazuje, že příčinou většiny chronických bolestí hlavy a problémů se soustředěním jsou právě nedostatečné spánkové podmínky. Zajímavé je, že pokud jde o zajištění dobrých podmínek pro zdravý spánek, má velký význam nejen nábytek, ale také detaily jako polštář nebo kvalita vzduchu v ložnici. Samozřejmě je základem pohodlná a zároveň pevná postel do ložnice, ale vyžaduje také optimální nastavení, aby uspokojivě plnila svoji funkci.

łóżko do sypialni 


Postel s kvalitním roštem

Při výběru sad nábytku do ložnice je dobré věnovat největší pozornost posteli a její konstrukci. Postel je hlavní prvek každé ložnice. Je důležité ji dobře zvolit z hlediska estetiky, aby efektivně ladila s přijatým stylem interiéru, ale pokud jde o zdravý spánek, záleží zejména na její konstrukci a roštu. Trh nabízí široký výběr postelí včetně roštů. Je důležité zkontrolovat, zda daný rošt, který je součástí konstrukce postele splňuje příslušné požadavky. Dobrý rošt postele by měl zajistit pohodlí a ergonomickou polohu pro spaní. Někdy je dobrým řešením koupit samotný rám postele a preferovaný typ roštu vybrat zvlášť.


Vlastnosti dobrého roštu:

  • umožňuje proudění vzduchu, aby vlhkost z matrace mohla být odváděna

  • je vyroben z pružných dřevěných bukových lamel, které zajišťují rovnoměrné rozložení hmotnosti

  • má lamely zapuštěné do pružných gumových úchytů

łóżko sypialniane z szufladami 


Paměťový polštář – základ zdravého spánku

Kromě postele s dobrým roštem je pro pohodlí a zdraví páteře během spánku velmi důležitý také kvalitní polštář. Často se ukazuje, že tradiční polštáře nesplňují naše očekávání během spánku, proto přidáváme další polštář, který z dlouhodobého hlediska, i když se zdá být pohodlný, není bohužel pro krční páteř příliš zdravý. Po nějaké době se mohou objevit bolesti hlavy a bolesti zad, pocit nepříjemného napětí ve svalech krku a problémy se soustředěním. Pak stojí za to přemýšlet o změně podpory hlavy během spánku. Speciálně profilované polštáře fungují skvěle. Jedním z nejvíce doporučených je polštář Memory, který:

  • pomáhá eliminovat bolest a uvolňovat svaly

  • podporuje pohodu každý den

  • dokonale se přizpůsobí tvaru těla

  • je hygienický

  • poskytuje maximální pohodlí

  • koriguje polohu páteře

  • hypoalergenní a antibakteriální

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články