• Průvodce

aktualizováno

Jak si zařídít vchod a prostor před domem?

Když aranžujete dům, soustředíme se na interiér a zanedbáváme vstupní dveře, stejně jako prostor před domem, který návštěvníci míjí, než se dostanou k prahu. A právě to je předmětem jejich posouzení v rámci prvního dojmu. Jak zařídíte vstup do svého domu, abyste na ně udělali pozitivní dojem?

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak by měla být uspořádána cesta vedoucí do domu?
  • Jaká svítidla by měla být použita k rozjasnění?
  • Co je třeba zohlednit při výběru vchodových dveří?

Vchod do domu – kde končí a kde začíná?

Mnoho lidí si pod pojmem vchod do domu představuje prostor těsně před venkovními dveřmi. U bytů v bytovém domě to může být předpoklad.

Pokud jde o soukromé domy, je třeba vzít v úvahu, že vstup do domu začíná hned za brankou, která pozemek obklopuje. Pokrývá celou plochu, kterou musí návštěvníci projít, než se dostanou na práh vašeho domu.

Jak si zařídíte vchod do domu? Krok za krokem!

Můžete se rozhodnout, zda se bude zobrazovat u vchodu do vašeho domu, nebo zda bude jeho přítomnost diskrétně viditelná. Měla by být naplánována tak, aby odpovídala velikosti a estetice domu. Nezapomínejte na bezpečnost a pohodlí těch, kteří tuto trasu překračují.

Důležité! Vstup do domu, zahrada a samotná budova tvoří jeden celek. Všechna řešení přijatá v souvislosti s nimi by měla mít společného jmenovatele, aby působila soudržným a harmonickým dojmem.

To je důležité zejména pro přátele, kteří váš domov navštíví poprvé, a pro osoby, které jsou pro vás zcela cizí. Vzhled vchodu do vašeho domu jim o vás poskytne cenné informace.

Jak by měla vypadat cesta vedoucí do domu?

Především musí mít pevný povrch, po kterém se pohodlně chodí. Můžete se rozhodnout pro přírodní kámen, klinker, porcelánovou kameninu, žulové bloky, betonové bloky a dlažbu. Na výběr máte z několika materiálů, které se liší odolností a vzhledem.

Na příjezdovou cestu můžete použít štěrk. Cestu k domu je třeba vydláždit pevným a stabilním materiálem, který dobře odolá nepříznivým povětrnostním podmínkám a intenzivnímu používání v průběhu let.

Jak si mohou domácí nadšenci zařídit vchod do domu? Na mnoha pozemcích se cesta k domu setkává s příjezdovou cestou na jedné straně. Toto uspořádání řeší problém s úpravou terénu v sousedství. Minimalisté mohou jednoduše umístit na druhou stranu cesty pěstěný trávník, který lahodí oku.

Dobrým nápadem je lemovat cestu rostlinami vysázenými podél ní. Skvěle se zde budou vyjímat třapatky i divoké trávy. Rostliny vybrané pro tuto výsadbu musí být v souladu s designem zahrady. Neměly by být příliš rozptýlené, aby časem nezakrývaly silnici.

Důležité! Obecně platí, že při plánování výsadby před domem je vhodné zvážit zakrslé odrůdy stromů, které nebudou dům zastiňovat. Vybrané rostliny by neměly být příliš rozlehlé, ať už jde o zelenou část, nebo o kořeny. Dobře se zde uplatní rostliny, které vypadají po celý rok stejně pěkně, například jehličnany.

Jak zařídit vchod do domu s různými typy svítidel?

Venkovní osvětlení usnadňuje pohyb po pozemku po setmění, zvyšuje pocit bezpečí a také navozuje náladu.

DOBRÉ VĚDĚT! Svítidla instalovaná v zahradě by měla mít různý design přizpůsobený jejich funkci. Například ty, které jsou umístěny u příjezdové cesty nebo na schodech, musí působit nenápadně. V prostoru kolem vchodových dveří je vhodné instalovat dekorativní svítidla, která dodají tomuto prostoru šarm.

Na příjezdové cestě se skvěle osvědčí zapuštěná světla, tj. svítidla zapuštěná do země. Podél cesty vedoucí k domu mohou být ve stejných vzdálenostech umístěny zahradní sloupky. Taková svítidla prostor nejen rozzáří, ale také ozdobí.

Díky světlům LED instalovaným v podhledu se budete moci bezpečně pohybovat po domě. Chcete také osvětlit fasádu svého domu tak, aby byla dobře viditelná z dálky? K tomuto účelu dobře poslouží reflektory instalované na trávníku.

Jak si zařídíte vchod do domu? Jaké osvětlení bych měl nainstalovat u venkovních dveří, aby vytvořilo příjemnou atmosféru? Nástěnné svícny – nejlépe symetricky po obou stranách dveří – jsou oblíbeným řešením, jak tuto nejdůležitější oblast rozjasnit.

V současnosti jsou nejmódnější svítidla malých rozměrů a jednoduchého geometrického tvaru. Dobře se hodí do různých aranžmá. Můžete se rozhodnout pro model, který vyzařuje světelný paprsek směrem dolů nebo oběma směry.

Vstupní dveře domu – bezpečnost může jít ruku v ruce s estetikou

Při výběru vstupních dveří do domu každý věnuje pozornost především jejich pevnosti a případným řešením, která mají zvýšit bezpečnost obyvatel domu. V dnešní době je však nabídka venkovních dveří tak široká, že nemusíte volit mezi jejich estetikou a funkčností.

K dispozici jsou modely se zasklením z tvrzeného skla odolného proti vloupání. Ty často vytvářejí vizuálně velmi atraktivní kompozice. Můžete se také rozhodnout pro dveře s obložením z přírodního dřeva v libovolné barvě.

Zajímavou možností jsou také designové obklady z oceli, hliníku nebo kamene. Takové dveře budou skvělým doplňkem designu vašeho domu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články