• Průvodce

aktualizováno

Jak udržet čalouněný nábytek jako nový?

Nevíte, jak vyčistit skvrny od nápojů nebo fixů? Nebo máte na pohovce nalepenou žvýkačku? V našem článku se Vám pokusíme poradit, jak na skvrny na Vašem čalounění.

Nepříjemné skvrny, silné nečistoty

Dobře víme, že skvrna na sedačce od rozlitého čaje, od špinavé podrážky nebo od špinavých nohou domácího mazlíčka je docela problém. Nicméně vhodný postup čištění odstraní nevzhledné skvrny. Dříve než sáhnete po speciálních přípravcích pro tento úkol, zkuste tradiční způsoby. Níže je uveden krátký seznam, co a jak je vhodné čistit. Ale pamatujte, že každý materiál reaguje jinak a proto vždy novou metodu čištění zkuste na méně viditelném místě nábytku.

Pivo, pomerančový džus, čaj – rychle se snažíme utřít a odstranit co největší množství rozlité tekutiny hadrem nebo papírovou utěrkou – tak abychom nevtírali tekutinu ještě více do pohovky! Skvrnu potom vyčistěte vlažnou destilovanou vodou s velmi malým množstvím čistícího prostředku.
Skvrny od másla, oleje, rajčete, červené papriky, make-upu, krve – čistěte studenou destilovanou vodou
Káva, víno – čistěte roztokem kyseliny citronové a vody
Žvýkačka – žvýkačku zmrazte – nejlépe mrazícím sprejem a jemně po kouskách žvýkačku odlamujte
Čokoláda – čistěte destilovanou vodou s velmi malým množstvím čistícího prostředku

V případě, že Vaším častým hostem je domácí mazlíček, je nejlepším řešením speciální pokrývka jen pro něj.

Co bychom dělat neměli v případě skvrn na čalounění: 

  1. Nepoužívejte houbičky, které způsobují, že skvrna se vsakuje hlouběji do materiálu.
  2. Nedoporučujeme intenzivně a silně čistit skvrny, což způsobuje, že skvrna se zvětší, ničí se materiál a může se změnit i jeho barva.
  3. V případě rozlití tekutiny, nevytírejte tekutinu dotýkáním se povrchu čalounění, zkuste ji co nejrychleji a nejjemněji odstranit přiložením ručníku nebo papírové utěrky, aby se zabránilo jejímu dalšímu vsakování.
  4. V případě těžko odstranitelných skvrn je lepší objednat na vyčištění specialistu na čištění čalouněného nábytku.

Technologie Cleanaboo užitá v látkách jako je Tunic, Casabanca, Loca nebo Novel zabraňuje vsakování se tekutin do materiálu a tím se na látce neobjevují žádné skvrny.

Denní údržba čalouněného nábytku

Denní péče o čalouněný nábytek je velmi důležitá, na velkém kusu nábytku se samozřejmě usazuje prach, slouží ke každodennímu užití a v případě domácích mazlíčků je váš čalouněný nábytek ještě více namáhán. Čalouněný nábytek je též vhodné umístit z místa přímých slunečních paprsků – v jiném případě Vám může vaše sedací souprava nebo křesla vyblednout.

Většina našich produktů je pokryta potahovou látkou vyrobené z mikrovlákna a některé jsou i zabezpečené teflonovou vrstvou, která zabraňuje absorpci vlhkosti a vzniku skvrn. Vysoká kvalita tkaniny však nezajišťuje dlouhodobou záruku čistého materiálu stejně jako nezaručuje, že barva bude po několika letech stále tak intenzivní jako na začátku – pokud o materiál nebudete řádně pečovat. Alespoň jednou týdně, je vhodné nábytek dobře vysát, jak vnější, tak vnitřní části – zejména úložný prostor, ve kterém se často hromadí mikroorganismy.
Drobné znečištění čalouněného nábytku můžete jednoduše vyčistit hadříkem namočeným ve vlažné vodě případně můžete přidat trošku mýdla a celý nábytek otřít. Pamatujte však, že čalounění musíte potom dobře vysušit. Jednou za šest měsíců se doporučuje využít profesionálních služeb, které Váš nábytek vyčistí důsledně a zároveň impregnují pomocí speciálních přípravků.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články