• Obývací pokoj
  • Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Jak udržovat kožené čalounění?

Nábytek čalouněný přírodní kůží neztrácí na oblibě, což je dáno jeho nadčasovostí a tím, jak ovlivňuje výraznost jednotlivých interiérových uspořádání. Obývací pokoj nebo pracovna, která je vybavena nábytkem s koženým čalouněním, získávají noty specifické elegance, vyvážené vytříbenosti a exkluzivity. Aby však jejich kvalitní a estetický vzhled vydržel dlouhá léta, měly by být řádně čištěny a ošetřovány. Zjistěte, jak by měla péče o kožené čalounění probíhat.

Nábytek z přírodní kůže – jaký je jeho fenomén?

Obývací nábytek vyrobený z přírodní kůže je synonymem elegance, luxusu a dobrého vkusu. Jeho fenomén ale spočívá také ve vysoké kvalitě a pozoruhodné odolnosti. Potahová kůže má navíc univerzální designový charakter. Protože v závislosti na designu formy nábytku bude optimálním řešením čalounění pro jakýkoli styl – moderní i klasický.

Kožené čalounění získává časem na šlechetnosti a vypadá vkusně i po mnoha letech používání. Samozřejmě za předpokladu, že se o něj náležitě staráme. Pro tento účel je nezbytná pravidelná péče o kožené čalounění. Díky tomu bude nábytek potažený kůží nejen vypadat atraktivně po mnoho let, ale bude také náležitě chráněn před útrapami každodenního používání.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/34485/naroznik-basic-relax-ii---skora36561.webp

Jak se v průběhu času mění vzhled koženého čalounění?

Přestože je nábytek potažený přírodní kůží považován za mimořádně kvalitní, odolný a ušlechtilý, je dobré vědět, že jeho vzhled se v průběhu času mírně mění. Což je přirozený proces a nepovažuje se za vadu, naopak. Jak je nábytek používán, kůže ponese určité známky přirozeného opotřebení, což je zcela běžným jevem. Při správné údržbě a čištění se však tyto stopy objeví pouze v minimální míře. Jak byste měli rozumět správnému způsobu péče o kožený nábytek? Seznamte se s některými nejdůležitějšími pravidly, která Vám pomohou zachovat charakter, měkkost a bezchybný vzhled nábytku z přírodní kůže.

Proč se vyplatí vybírat nábytek z přírodní kůže?

  •  Nejušlechtilejší materiál mezi čalouněním nábytku.
  •  Každý kus nábytku se stává jedinečným, protože kůže jako materiál živočišného původu má charakteristické rysy.
  • Přírodní kůže je pružná a příjemná na dotek.
  • Přirozená plasticita a elasticita nutí pokožku neustále „pracovat“ a nábytek si tak zachovává svůj původní tvar.
  • Čalounění z přírodní kůže je vhodné pro tvrdší nábytek i velmi měkký a pružný.
  • Kůže spolupracuje s prostředím, přizpůsobuje se jeho teplotě, pomáhá regulovat vlhkost v místnosti. Díky tomu dává uživateli pocit výjimečné pohodlí.
  • Vhodné pro alergiky – neabsorbuje prach a zároveň se snadno čistí a udržuje.
  • Slouží mnoho let – pravidelná péče o kožené čalounění zajistí zachování všech funkčních hodnot, pružnosti a krásného vzhledu.
  • Přírodní kůže dodává nábytku třídu a eleganci.

Péče o kožené čalounění v několika krocích

Kožené čalounění je nadčasové a symbolizuje současný luxus v celé své kráse. Jeho výběr zdůrazňuje estetiku interiéru a dodává mu charakter. Otázka ale zní: jak dosáhnout toho, aby kožený nábytek vypadal jako nový? Naštěstí není péče o kožené čalounění příliš náročná. V několika jednoduchých krocích můžete o kůži pečovat tak, aby zůstala jemná, nevybledla a vždy vypadala luxusně.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/products_clear/39822/naroznik-skorzany-z-funkcja-spania-molina-mini---promocja45366.jpg

Každodenní péče o kožené čalounění

Aby si nábytek s koženým čalouněním zachoval svůj krásný vzhled, vyplatí se dbát na základní každodenní péči. Spočívá v pravidelném a pečlivém vysávání jejich povrchů pomocí vysavače s měkkým kartáčem. Poté kůži jemně otřete hadříkem, který dobře odsaje přebytečnou vlhkost, a poté osušte dalším hadříkem. Pokud se potah zašpiní, netřete skvrny příliš intenzivně. Namočte měkký hadřík do vlažné vody a jemně s ním otřete skvrnu pohybem od okraje ke středu. Na mokré skvrny použijte papírový ručník, který absorbuje přebytečnou vlhkost.

Pravidelná údržba a péče o kožené čalounění

Kromě každodenní péče o čistotu koženého povrchu by měl být každých pár týdnů prováděn proces údržby. Spočívá v použití speciálních prostředků věnovaných koženému čalounění. První postup údržby je nejlepší provést ihned po zakoupení nového kusu nábytku. To usnadňuje jeho následné čištění a minimalizuje riziko obtížně odstranitelných nečistot. Všechny přípravky, které chcete k čištění a údržbě kůže použít, nejprve vyzkoušejte na nenápadném místě. Vyplatí se zvolit daný prostředek pro typ kůže, kterou byl potažený kusu nábytku. Čisticí prostředky používáme vždy na velké plochy a nanášíme je od švu ke švu. Nábytek lze používat až po úplném zaschnutí konzervačních prostředků.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články