• Průvodce

aktualizováno

Jak vybavit malý byt? PRŮVODCE

Malé byty vyžadují zvláštní přístup k jejich uspořádání, výběru barev a dekorativních prvků. Pokud to s výzdobou přeženeme nebo zvolíme špatné prvky vybavení, snadno vytvoříme dojem nepořádku a vizuálního oslabení. Připravili jsme pro vás přesného průvodce, který obsahuje cenné rady, díky nimž bude váš byt esteticky vytříbený a zároveň velmi funkční, a to bez ohledu na jeho malou velikost.

1.      Konzistence stylu interiéru

Než začnete zařizovat byt a objednávat nábytek do ložnice nebo obývacího pokoje, zamyslete se nad tím, jaký styl by měl v uspořádání dominovat. To je velmi důležité, abyste se vyhnuli vizuálnímu chaosu, který by zahltil malé místnosti a tím je učinil nepříliš příjemnými na pohled. Zamyslete se tedy nad tím, který styl interiéru se vám a vašim blízkým líbí nejvíce. Je důležité, aby daný design odpovídal preferencím vaší domácnosti a podpořil tak její pohodu v jednotlivých interiérech. Styly interiérů pomáhají udržovat konzistenci a řídit výběr konkrétních designů nábytku, barev a doplňků.

meble do salonu 

2.      Nábytek do malých bytů 

V malých bytech se vyplatí používat funkční vybavení, které členům domácnosti pomůže při vykonávání každodenních činností. Při výběru nábytku do malých místností je dobré řídit se zásadou minimalismu. To platí jak pro počet prvků vybavení, tak pro jejich estetiku. Pokud jsou interiéry stísněné, je dobré zvolit multifunkční nábytek. Dokonalým příkladem jsou například moderní sklápěcí postele. Umožňují ušetřit cenné místo na podlaze a v noci slouží jako pohodlné lůžko na spaní. Na druhou stranu se v malých dětských pokojích osvědčí sady multifunkčního nábytku, které mohou obsahovat patrovou postel, psací stůl a dokonce i šatní skříň nebo knihovny v jednom kuse. 

meble do sypialni 

3.      Základem jsou světlé barvy 

Volba barevné kompozice má velký význam pro utváření konečného charakteru jednotlivých interiérů. Je vhodné k tomu přistupovat promyšleně a neřídit se nutně jen individuálními preferencemi a vkusem členů domácnosti. Pokud je byt kvůli své malé rozloze poněkud stísněný, je vhodné řídit se pravidlem „světlo zvětšuje a tma zmenšuje“. Pokud tedy chcete, aby váš malý interiér působil opticky prostorněji, vsaďte na světlé barevné kompozice. Především zde dobře fungují neutrální barvy, jako jsou odstíny šedé nebo lomené bílé, ale také jemné, tlumené pastelové barvy. Pokud se obáváte, že barevné schéma bude příliš monotónní, doplňte jednotlivá aranžmá barevnými dekoracemi a interiérovým textilem. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články