• Provensálský
  • Průvodce
  • Styly

aktualizováno

Jak vybavují své domy Francouzi?

S čím si spojujete Francii a francouzský styl? Jako první vás pravděpodobně napadne nenucená elegance a skvělý styl hlavního města nebo klid a kouzlo Provence. Chcete si tyto dojmy přenést domů a zařídit si obývací pokoj ve francouzském stylu? Pak se nechte inspirovat a podívejte se, jak zařizují Francouzi!

V tomto článku se dozvíte:

  • Čím se vyznačuje francouzský styl v interiéru?
  • Jak zařídit obývací pokoj nebo ložnici v pařížském stylu?
  • Jak Francouzi vybavují svůj venkov?
  • Jaké interiérové dekorace a doplňky se vyplatí používat?

Francouzský styl v interiéru – co potřebujete vědět?

Když vás zajímá, jak Francouzi zařizují své pokoje a na co si dát pozor při výběru jednotlivých designových prvků, vezměte v úvahu… historii! V pokojích ve francouzském stylu je najdete téměř na každém kroku. Jak provensálský, tak pařížský styl velmi silně odkazují na minulost. To zdůrazňují například takové designové prvky, jako jsou všudypřítomné krby, dřevěná okna a podlahy nebo stylové obrazy.

Důležité však je, že francouzské interiéry nepůsobí muzejně nebo stroze. Jak je to možné? Druhou velmi důležitou charakteristikou francouzského stylu je eklekticismus! Francouzi se nebojí nestandardních kombinací. Proto rádi umisťují moderní nábytek do bytů v činžácích z 19. století a věší současné grafiky hned vedle klasických obrazů.

DŮLEŽITÉ: Francouzi tradičně dbají na to, aby jejich domy, alespoň v reprezentativní části, působily prostorným dojmem. Oblíbené je proto spojení kuchyně s obývacím pokojem nebo dokonce vybourání příček a spojení několika místností. To vše proto, aby se dosáhlo co největšího společného obytného prostoru. Na druhou stranu je soukromý prostor (především ložnice) často mnohem menší.

Elegantní interiéry v pařížském stylu

Jak zařizují své domy Francouzi? Jednou z variant francouzského stylu je pařížský styl. Takto zařízené interiéry jsou prostorné, plné elegance a módních doplňků. Co je od sebe odlišuje?

  • Stěny pokojů jsou světle barevné s převahou lomené bílé a jemných šedých tónů. Velmi časté jsou také ornamenty v podobě štukových nebo anglických panelů;
  • Na podlahách jsou položeny dřevěné parkety nebo alespoň dlaždice a panely, které je napodobují;
  • Nábytek má zjednodušené, zaoblené tvary. Nábytek je vyroben z materiálů spojených s luxusem: glamour pohovky čalouněné měkkým velurem, skleněné a mramorové desky stolů, dřevěné židle a komody na zakřivených nohách;
  • Všechny prvky designu jsou také propojeny použitými barvami. V pařížském stylu se nejčastěji používá bílá, černá, odstíny šedé a lehce kouřové pastelové barvy.

Útulný provensálský styl

Další variantou francouzského stylu je provensálský styl. Jak si počínají francouzští nábytkáři, kteří chtějí dosáhnout efektu známého z domů umístěných v nejmalebnějším regionu země? Především dbají na efekt jednoduchosti. V provensálských interiérech převládá jednoduchý nábytek a doplňky. Jejich barevnost je nesmírně důležitá, stejně jako jejich funkčnost a pohodlí.

Pro provensálský interiér proto vybírejte co nejpohodlnější pohovky a křesla. Šatní skříně a komody jsou prostorné a mají klasický tvar. Pokud se vám podaří najít a koupit nábytek, který je malovaný, starý nebo starý několik desítek let, je to skvělé! Charakteristickým rysem provensálského stylu je právě úcta k historii, která se projevuje mimo jiné v zálibě v používání nábytku, který kdysi sloužil starším členům rodiny.

Provensálské interiéry se vyznačují také barevností. Je důležité vytvořit vřelou a útulnou atmosféru. Proto v provensálském stylu nejlépe vyniknou jemné pastelové barvy, béžová, jemná oranžová, olivová a modrá nebo fialová, které jsou spojeny s blízkostí moře a levandulových polí.

Při zařizování místností v provensálském stylu nezapomeňte vsadit především na přírodní materiály. Na stěnách se může objevit kámen nebo cihly, na podlaze dřevěné parkety. Nábytek by měl být také dřevěný.

DOBRÉ VĚDĚT! Doplňky pro interiéry v provensálském stylu by měly být vyrobeny z přírodních materiálů. Nechte si proto v obývacím pokoji vystavit keramické nebo dřevěné lampy. Vyberte si lněné, bavlněné, moleskinové nebo perkálové běhouny a závěsy.

Příslušenství, na které můžete vsadit!

Mají tak odlišné styly jako provensálský a pařížský něco společného? Samozřejmě! Kromě toho, že oba pocházejí z Francie, mají společnou zálibu v kvalitních přírodních materiálech. Ačkoli se textilie v pařížských a provensálských aranžmá liší barvou, strukturou a vzorem, vždy jsou vyrobeny z hedvábí, lnu, bavlny nebo jiných přírodních látek.

Oba francouzské styly také oceňují význam doplňků a jejich vliv na konečný vzhled aranžmá. V pařížských i provensálských obývacích pokojích a ložnicích proto najdete koberce, dekorační polštáře, běhouny nebo okenní závěsy. Stěny budou zase pokryty grafikou nebo malbami a dekoracemi s použitím zrcadel. Je zde také dostatek místa pro nástěnné lampy a další světelné dekorace!

Jak své domy vybavují Francouzi? Jak vnést do svého domova nádech francouzské svobody a nonšalance? Nejlépe je začít tím, s čím si francouzský styl spojujete a co se vám na něm nejvíce líbí. Je to pařížská elegance nebo teplo a romantika venkova? Po zodpovězení této otázky bude snazší vybrat nejvhodnější prvky pro vytvoření uceleného a harmonického uspořádání vašeho domova.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články