• Průvodce
  • Styly

aktualizováno

Jak vybavují své interiéry v Itálii?

Italské obývací pokoje jsou zařízeny v duchu úcty k tradici, ale nechybí jim modernost. Jsou elegantní, ale zároveň útulné a pohodlné. Chcete vědět, jak si Italové zařizují své interiéry? Jaká je podstata stylu interiéru, který vytvořili?

V tomto článku se dozvíte:

  • Co charakterizuje italský styl v interiérech?
  • Jaké barvy jsou v popředí této estetiky?
  • Jak Italové zařizují své interiéry, aby nebylo pochyb, že jde o italský styl?

Jak přenést italský styl do Česka?

Italský styl v interiéru je obtížné definovat. Země je totiž rozdělena na regiony, z nichž každý má trochu jiné vlivy. Někdy tato estetika směřuje k palácovému přepychu, jindy v ní převládá idylická atmosféra a někdy sofistikovaná elegance.

DOBRÉ VĚDĚT! Rustikální dekorace s folklórními prvky se nejlépe hodí do domů daleko od ruchu velkoměsta. V bytě, který se nachází ve městě, bude snazší zavést dekor, který lze označit za jednoduchou eleganci.

Jak Italové zařizují své domovy? Objevte hlavní rysy italského stylu!

Existuje několik prvků, které jsou společným jmenovatelem všech variant italského stylu. Chtěli byste je znát?

Charakteristické znaky italského stylu v interiéru:

  • světlo a prostor

Italský styl se nejlépe uplatní v městském bytě s vysokými stropy a velkými okny. To však neznamená, že by se pro tento styl nemohli rozhodnout lidé žijící v bytovém domě. V takové situaci se vyplatí použít několik triků, které interiér zvětší a naplní světlem.

DOBRÉ VĚDĚT! Jasné barvy opticky zvětšují místnost. To je podpořeno reflexními zrcadly. Podobného efektu lze dosáhnout i s lesklým sklem nebo kovem.

  • přírodní materiály

Italové kladou důraz na kvalitu interiérů, tedy na ušlechtilé, přírodní materiály. Patří k nim především teplé dřevo s krásnou kresbou, z něhož se vyrábí nábytek, který zaplňuje jejich domovy.

Jedním z nejoblíbenějších povrchových materiálů, které Italové používají, je přírodní kámen. V zemích s teplým podnebím má chladivý účinek. Může se jednat například o lesklý mramor nebo žulu nebo mírně drsný travertin.

Související položka: „Bílý mramor v obývacím pokoji – proč je tak žádoucí?“.

  • komfort

Zajímá vás, jak se Italové zařizují? Obyvatelé Apeninského poloostrova milují dobré jídlo, víno, společnost a… pohodlí. Velká pohovka, měkká křesla a taburety nebo podnožky, na které si můžete položit nohy při odpočinku – italský obývací pokoj nemůže být více komfortní. Nejdůležitějším kusem nábytku v ložnici by měla být velká postel s vysokým, nejlépe čalouněným čelem, o které si můžete pohodlně opřít záda.

Jak si zařídit domov v italském stylu?

V moderních interiérech v italském stylu převládá bílá barva s šedými a černými akcenty, které dotvářejí styl. Je pro vás toto barevné schéma příliš chladné?

Zvolte světlé, teplé béžové tóny. To vytváří útulný pocit. Zpestřete je výraznými barvami, ale používejte je střídmě. Ty mohou být okrové, mírně tmavší terakotové, olivové nebo tmavě, mírně tlumeně zelené. Jak se Italové zařizují? Dávají přednost užitku, nebo dobrému stylu? Dá se říci, že u vybavení domácnosti si cení obojího stejně.

Čalouněný nábytek, který si vyberete, by měl mít pevný a rozměrný tvar. Může být čalouněný měkkou ekologickou kůží nebo látkou příjemnou na dotek.

Do italského prostředí se hodí tvarovaná pohovka ve stylu Chesterfield s tvarovanými područkami a prošívaným opěradlem, stejně jako moderní pohovka s jednoduchým geometrickým tvarem.

DOBRÉ VĚDĚT! Minimalistická forma moderního nábytku do obývacího pokoje nebude „kolidovat“ s ostatními prvky interiéru. Taková volba vám dává možnost využívat různé vymoženosti, jako jsou nastavitelné opěrky hlavy nebo elektricky výsuvné sedadlo.

V prostoru pro posezení by neměl chybět konferenční stolek. Co třeba model se skleněnou nebo mramorovou deskou a podstavcem z kovu zlaté barvy? Podobně může být řešen i jídelní stůl. Stačí jej sladit s židlemi s měkkými prošívanými sedáky.

Jaký pevný nábytek se bude dobře vyjímat v italském prostředí? Pokud chcete působit opticky lehce a přitom útulně, zvolte moduly ze dřeva v přírodním světlém odstínu nebo natřené na bílo. Mohou být vybaveny ozdobnými frézovanými čely.

Chcete, aby váš interiér působil modernějším dojmem? Vybírejte nábytek geometrických tvarů s hladkými čely. Mohou mít bílou nebo šedou barvu. Mohou být zdobeny vysokými, zužujícími se nohami ve zlaté barvě. Italové věnují při zařizování svých domácností velkou pozornost těmto detailům.

Důležité! Snažte se sladit čalouněný nábytek v obývacím pokoji s komodami a skříňkami. Pokud hodláte do místnosti zakomponovat více dekorativních úložných skříněk, měla by vámi vybraná sedací souprava vynikat svou jednoduchostí.

Při výběru nábytku dbejte na umírněnost a vyváženost, aby aranžmá nepřekypovalo množstvím vzorů, barev a tvarů.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články