• Styly

aktualizováno

Jak vybrat barvy nábytku, aby ladily se stylem interiéru?

Barevné kompozice, které používáme při aranžování, mají mimořádně velký vliv na celý charakter interiéru a jeho hlavní styl. Proto je třeba všechny barvy vybírat obzvlášť pečlivě, aby odpovídaly požadovanému stylu interiéru. Také barvy nábytku do značné míry ovlivňují vzhled uspořádání. Použité barvy a jejich kompozice mohou navodit atmosféru podporující relaxaci nebo soustředění, mohou podněcovat k akci, uklidňovat, a pokud jsou špatně zvolené, mohou dokonce dráždit smysly. Zjistěte, které barvy nábytku pro jednotlivé místnosti jsou v současnosti nejmódnější.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou aktuální barevné trendy?
  • Jak vybrat barvy nábytku?
  • Jak vybrat barvy, které budou ladit se stylem interiéru?
Související článek: Styl Scandi boho

Jak vybrat barvy nábytku? 

Každý rok se objevují nové barevné palety, které naznačují trendy v designu nábytku a doplňků. Klíčovým hlasem v této oblasti je institut Pantone, který je považován za autoritu v určování barevných trendů, jež ovlivňují nejen náš interiérový design, ale také módu a široce chápané umění. Při zařizování interiéru se však vyplatí zohlednit nejen aktuální trendy, ale také vkus a individuální preference členů domácnosti. Abyste se vyhnuli chaosu, vybírejte sestavy nábytku do obývacího pokoje a dalších místností podle níže uvedených pokynů. 

meble do salonu 

Barvy nábytku a velikost místnosti 

Barvy nábytku jsou důležité z hlediska vnímání prostornosti jednotlivých místností. Pro stísněné interiéry je lepší zvolit vybavení a barevné akcenty ve světlých barvách. Ideální je zde bílá sestava nábytku s masivními dvířky a nábytek ve vysokém lesku. Do prostorných místností se však bude více hodit nábytek v tmavých barvách a s dekorativními dvířky a povrchovými úpravami, které nebudou působit příliš ohromujícím dojmem. Řiďte se tedy jednoduchým pravidlem – světlé barvy opticky zvětšují a tmavé zmenšují. 

Barva nábytku a typ místnosti 

Při zařizování jednotlivých interiérů je vhodné zohlednit jejich účel a roli, kterou hrají v našem každodenním životě. Například do místnosti, kde spíme, je vhodné vybrat nábytek, který bude mít klidný design a barvy, aby nerušil naše smysly při večerním odpočinku a relaxaci. Totéž platí pro vybavení domácí kanceláře. Měla by obsahovat kancelářský nábytek, jehož barvy nebudou působit rušivě. Při výběru barvy nábytku může pomoci psychologie barev, která ukazuje, jak určité barvy působí na naše smysly a náladu. 

kolor mebli do salonu 

Barva nábytku a styl interiéru 

Jednotlivé interiérové styly se vyznačují nejen určitými designovými a dekorativními prvky, ale také barvami. Zvažte, který styl nejvíce vyhovuje vaší domácnosti. Každý z nich je definován trochu jinou barevnou paletou, což také usnadňuje výběr nábytku a jeho estetiku. Například skandinávský styl je převážně bílý, šedý, béžový, se zemitými barvami. Industriální styl využívá černou barvu, barvy dřeva a měď. Zatímco pro glamour a art déco jsou charakteristické sytější barvy, zlatá, stříbrná a černá. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články