• Obývací pokoj
  • Průvodce
  • Styly
  • Trendy

aktualizováno

Jak vybrat dokonalou rohovou sedací soupravu krok za krokem

Pro relaxaci, přijímání hostů a také přespání. Pohodlná rohová sedací souprava může plnit mnoho funkcí. Avšak jak vybrat dokonalou rohovou sedací soupravu, aby byla pohodlná a vypadala skvěle v obývacím pokoji? Odpověď najdete v článku níže.

V tomto článku se dozvíte:

  • Na co se zaměřit při výběru dokonalé rohové sedací soupravy do obývacího pokoje?

  • Jaké vlastnosti by měla mít ideální rohová sedací souprava na spaní?

  • Jak stylově sladit rohovou sedací soupravu s interiérem?

Ideální rohová sedací souprava – jaká by měla být?

Při zařizování obývacího pokoje si jistě kladete otázku, jaký nábytek k sezení zvolit. Pokud potřebujete hodně místa, se rohová sedací souprava stává jasnou volbou. A zde vyvstává další otázka: jaké vlastnosti by měla mít ideální rohová sedací souprava? Rohová sedací souprava do obývacího pokoje by měla být nejen funkční, ale také skvěle vypadat. Dalším důležitým aspektem je komfort používání. Rohová sedací souprava by měla být pohodlná, aby se v ní příjemně sedělo a odpočívalo. Pokud je kus nábytku dostatečně pružný, je odolnější vůči deformaci, díky čemuž nám bude dlouho sloužit.

Nemělo by se zapomínat na vzhled interiéru, aby ladil se zbytkem interiéru. Klíčovou roli při výběru tedy hraje i výběr stylu nábytku. Můžete si vybrat klasickou rohovou sedací soupravu nebo takový kus nábytku v moderním stylu.

Na co se zaměřit při výběru dokonalé rohové sedací soupravy do obývacího pokoje?

Vybrat dokonalou sedací soupravu do obývacího pokoje není vždy jednoduchá záležitost. Zvláště pokud máte na výběr mnoho různých modelů obývacího nábytku. Následující tipy Vám pomohou vybrat ten správný kus nábytku do obývacího pokoje:

Nejprve věnujte pozornost velikosti a tvaru sedací soupravy. Do malých obývacích pokojů bude nejlepším řešením rohová sedací souprava ve tvaru písmena „L“, díky které rohová sedací souprava nezahltí malý interiér a vy získáte prostor nezbytný pro relaxaci. Jiná situace je v případě prostorných obývacích pokojů, kde si můžete dovolit prostorný kus nábytku ve tvaru písmena „U“. Široká rohová sedací souprava umožní Vašim příbuzným a hostům sedět a dokonce si pohodlně lehnout.

Neméně důležitý je povrchový materiál rohové sedací soupravy. Jemný velur dodává domovu útulnost a umocňuje pocit pohodlí. Přírodní kůže je skvělou volbou, pokud si ceníte elegance v interiérech. Co když ale víte, že se kus nábytku může snadno ušpinit? Pak je lepší se rozhodnout pro voděodolné čalounění, a co je důležité, takové, které se snadno čistí. Pokud jsou v domě děti nebo máte domácí mazlíčky, bude tkaná látka mnohem lepší volbou než jemný velur, ze kterého se snadněji odstraní skvrny a chlupy. Určitě chcete, aby si Váše rohová sedací souprava uchovala svůj dokonalý vzhled po dlouhou dobu.

 

Aby Vám nábytek poskytl ten nejvyšší komfort, vyplatí se předem zvážit, jakou by měl mít výplň. Rohové sedací soupravy s houbou uvnitř se v důsledku používání deformují mnohem rychleji. Po nějaké době se na čalounění začnou objevovat nevzhledné promáčkliny a záhyby, které ovlivňují vnímaný komfort. Ideální rohová sedací souprava by proto měla být vyplněna vysoce pružnou pěnou, což je důležité zejména u modelů nábytku, které mají být vhodné na spaní.

Při výběru relaxačního nábytku do obývacího pokoje Vás jistě napadlo, jaké vlastnosti by měl mít. Dokonalá rohová sedací souprava je nejen pohodlná a funkční, ale také vypadá skvěle v našem domově. Krása exteriéru nábytku vyplývá nejen z jeho formy, stylu ladícího s interiérem, typu a barvy čalounění, ale také z doplňkových prvků, jako jsou nohy, polštáře nebo ozdobné švy. Malá rohová sedací souprava může mít štíhlé soustružené nohy. Zatímco velký kus nábytku vypadá mnohem výhodněji, když se vznáší na nízkých pevných nohách. Kovový rám v závislosti na barvě může zdůraznit atmosféru glamour nebo industriální charakter interiéru. Velké množství polštářů a podušek zvýší komfort a prohřeje interiér. Zatímco vysoké polštáře jsou ideálním opěradlem a v noci se dají využít jako další opora při spánku. Ozdobný francouzský šev dodá hodně šiku jednoduché podobě nábytku a elegantně zdobené prošívání umocní bohatý vzhled klasického nábytku.

Jaké vlastnosti by měla mít ideální rohová sedací souprava na spaní?

Rohová sedací souprava může mít i další funkce. Jednou z nich je možnost přeměny sedačky na pohodlnou postel. Dokonalá rohová sedací souprava Vám v noci zajistí pohodlný spánek, pokud si nejprve dáte pozor na to, zda má velký prostor na spaní, nejlépe se hodící do velikosti středně velké postele o rozměrech 220 x 140/160 cm. Výplň nábytku by neměla být příliš měkká ani příliš tvrdá, proto je nejlepší zvolit rohovou sedací soupravu z pružné pěny. Důležitá je i jednoduchá konstrukce nábytku, který nezabere mnoho místa v obývacím pokoji, a způsob rozkládání nábytku, díky kterému Vám rozkládání a skládání rohové sedací soupravy zabere přilíš mnoho času. Dostatečně velký prostor na spaní a výplň nábytku Vám umožní v noci se dobře vyspat a velikost rohové sedací soupravy v rozloženém stavu zajistí volnost pohybu v místnosti.

Jak stylově sladit rohovou sedací soupravu s interiérem?

Kromě praktických hodnot by ideální rohová sedací souprava měl být stylově sladěná s interiérem. Rohová sedací souprava může uspořádání doplnit, proto se vyplatí si pečlivě vybírat styl nábytku. Modely klasického oválného tvaru skvěle doplňují interiéry zařízené v podobném tónu. Tradiční kožená rohová sedací souprava bude také vypadat dobře v obývacím pokoji ve stylu loft. V tomto případě stojí za to prolomit tvrdost uspořádání a zahřát ho nadčasovou elegancí v podobě rohové sedací soupravy klasického tvaru.

Pokud si ceníte moderního minimalismu, zvolte rohovou sedací soupravu s jednoduchou formou. Je perfektní volbou nejen do skandinávských interiérů, ale také do módních moderních klasických uspořádání. Zatímco v prvním stylu dominuje jednoduchost, ve druhém není nutná. Pokud tedy máte rádi v interiérech eklekticismus, můžete vědomě kombinovat klasické formy nábytku s minimalistickou rohovou sedací soupravou a získat působivý efekt.

Výběr dokonalé rohové sedací soupravy zahrnuje několik důležitých otázek. Doufáme, že výše uvedené tipy Vám nepochybně usnadní a zpříjemní hledání Vaší vysněné rohové sedací soupravy.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články