• Průvodce

aktualizováno

Jak vybrat ideální polštář na spaní?

Polštář je základním vybavením každé ložnice. Měl by nám poskytnout nejen výjimečné pohodlí při odpočinku, ale také správnou oporu krční části páteře a hlavy. Díky tomu se naše svaly uvolní, protože se sníží jejich napětí. Nevhodný polštář může vést k chronické bolesti, ztuhlosti šíje nebo dokonce k chrápání. Výběr polštářů je velmi široký, proto jsme pro vás připravili několik tipů, které vám pomohou vybrat ten správný.

Z tohoto článku se dozvíte následující:

  • Proč záleží na výběru polštáře na spaní?
  • Jak poznáte, zda je pro vás určitý polštář vhodný?
  • Záleží při výběru polštáře na tělesné stavbě?

Správná matrace a polštář na spaní 

Polštář by měl být správně přizpůsoben nejen našim individuálním preferencím v oblasti komfortu spánku, ale také matraci, na které spíme. Pokud zvolíte měkkou matraci a příliš tvrdý polštář, vaše tělo se pod tlakem matrace propadne níže a hlava zůstane v příliš vysoké poloze. V důsledku toho se krk nepřirozeně ohýbá a z dlouhodobého hlediska pociťujete bolest a napětí v oblasti krku. Na druhou stranu tvrdá matrace a měkký polštář neposkytují krku dostatečnou oporu. Proto byste si měli vybrat polštář na spaní až po zakoupení vhodné matrace. 

poduszka do spania

Jak poznám, zda je polštář vhodný? 

Stejně jako výběr matrace by měl být i polštář přizpůsoben vašim individuálním potřebám a preferencím. Jak zjistíte, zda je vybraný polštář pro vás ten pravý? Lehněte si na záda, krk si podložte polštářem a ramena položte na matraci. Obličej by měl směřovat ke stropu. Pokud vaše brada směřuje k hrudníku, je polštář příliš vysoký nebo příliš tvrdý. Pokud se vaše hlava silně zaklání, je polštář příliš nízký nebo příliš měkký. Poté si lehněte na bok. V této poloze by měla být krční páteř v přímé linii. Pokud vám hlava klesá k matraci, je polštář příliš nízký nebo příliš měkký. Pokud se vaše hlava nepřirozeně naklání nahoru, je polštář příliš vysoký nebo příliš tvrdý. Tyto testy vám pomohou najít ten správný polštář pro zdravý a pohodlný odpočinek. Můžete také požádat jinou osobu, aby posoudila polohu vaší hlavy během těchto testů. 

poduszka do spania sypialnia

Co je třeba zvážit při nákupu polštáře na spaní? 

Tvar těla a výběr polštáře 

·        Lidé s úzkými rameny potřebují menší oporu krku. Vhodnější je nižší nebo měkký polštář. 

·        Lidé se širokými rameny potřebují vyšší nebo tvrdší polštáře, aby hlouběji vyplnili prostor mezi matrací a hlavou. 

·        Tvrdý polštář může způsobit větší tlak.  

·        Příliš měkký polštář může ztížit dýchání při spaní na boku. 

Zdravý spánek a tvar polštáře 

Trh nabízí širokou škálu polštářů různých tvarů. Tvar polštáře by měl být zvolen podle polohy, ve které nejčastěji spíte. Nejoblíbenější jsou profilované a ploché polštáře, které se hodí jak pro spánek na boku, tak na zádech. Zdravotní polštář se vyznačuje tím, že se skládá ze dvou vyšších válečků a prohlubně ve střední části. To poskytuje krku optimální oporu. Naproti tomu ploché polštáře lze použít na obou stranách. Pokud usínáte na břiše, měli byste se poohlédnout po nižších polštářích. Osoby s kratším krkem nebo širšími rameny mohou dát přednost polštáři se speciálním výřezem pro ramena. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články