• Průvodce

aktualizováno

Jak vybrat matraci?

Člověk prospí třetinu svého života, proto by měl být výběr správné matrace důležitou otázkou. Záleží na ní pohodlí a kvalita našeho spánku, ovlivňuje také to, zda jsme ospalí, odpočatí a nemáme problémy s páteří. Na trhu je velmi široká nabídka matrací s různou výplní a stupněm tvrdosti. Výběr té správné matrace pro nás může způsobit mnoho potíží. Přichází tedy nejdůležitější otázka: jak najít dokonalou matraci a co s ní dělat?
Výběr matrace je velmi individuální záležitost, matrace, která se zdá být pro jednoho člověka ideální, nemusí vždy vyhovovat jiným. Neexistuje jediné řešení pro každého, protože každý má jinou stavbu těla, hmotnost a také jiné preference ohledně tvrdosti. Proto bychom si neměli kupovat matraci na doporučení, ale přizpůsobit si ji individuálně podle sebe.  Doporučujeme vám přečíst si článek, ve kterém se dozvíte, co je třeba zohlednit při nákupu matrace a jak vybrat tu nejvhodnější!

Jaké jsou vlastnosti správně zvolené matrace?

Často slýcháme názory, že matrace by měla být co nejtvrdší. Tímto se rozhodně neřiďte! Správně zvolená matrace by neměla být ani příliš měkká, ani příliš tvrdá! Měla by se přizpůsobit tvaru těla a zajistit pohodlnou polohu páteře. V tomto ohledu je velmi důležitá správná tuhost matrace.

Klasifikace tvrdosti matrací:
  • H1 – měkká matrace (vhodná pro osoby s hmotností do 60 kg) 
  • H2 – středně měkká matrace (vhodná pro osoby s hmotností 60-80 kg) 
  • H3 – středně tvrdá matrace (vhodná pro osoby s hmotností 80-110 kg) 
  • H4 – tvrdá matrace (vhodná pro osoby s hmotností nad 110 kg) 

 
Příliš měkká matrace. 


 
 Příliš tvrdá matrace. 

Správná matrace 

Negativní faktory při výběru nesprávné tuhosti matrace: 

  • příliš měkká matrace – tělo se do matrace zaboří, což způsobí, že se svaly napnou při hledání nejvhodnější polohy, což vede k útlaku meziobratlových kloubů a podráždění nervových kořenů. Jakákoli snaha o změnu polohy zarovnání bude vyžadovat úsilí. Svaly nebudou odpočívat, ale budou natažené, aby poskytovaly optimální oporu páteři. V důsledku toho bude obtížné se po probuzení narovnat a z dlouhodobého hlediska se mohou objevit bolesti zad a svalové napětí.  
  • příliš tvrdá matrace – zabraňuje volnému prokrvení míst, kde tělo vyvíjí na matraci největší tlak. Svaly podpírající páteř jsou nuceny místo odpočinku a relaxace neustále pracovat, aby udržely páteř ve správné poloze. To má za následek ischemii a útlak tkání, necitlivost končetin a časté změny polohy při spánku. Výsledkem je, že se probouzíme nevyspalí, se ztuhlou páteří a napjatými svaly. 

Na co byste měli brát při výběru matrace ohled? 

1. Stavba těla a výška 
  • Při výběru matrace je nejdůležitější vzít v úvahu stavbu těla a hmotnost. Pro osobu vážící 50-60 kg se středně tvrdá matrace jeví jako tvrdá, ale pro osobu vážící 100 kg se stejná matrace jeví jako měkká. Proto by si těžší lidé měli vybírat tvrdší matrace a lehčí lidé méně tvrdé matrace. 

2. Kdo bude spát na matraci (1 osoba nebo pár) 
  • Při výběru matrace pro pár je důležité, aby matrace odpovídala tuhosti pro obě osoby, a to i v případě velkého váhového rozdílu. Nabízíme širokou škálu matrací, které splňují požadavky každého partnera a které jsou schopny absorbovat vibrace v případě pohybu druhé osoby. 

3. Poloha při spánku 
  • Dalším důležitým faktorem, který je třeba při výběru matrace zohlednit, je poloha při spánku. Lidé spící na boku by si měli vybrat pružnější matrace, zatímco ti, kteří spí na zádech nebo na břiše, by měli volit tvrdší modely. 

4. Zdravotní stav
  • Nabízíme širokou škálu zdravotních matrací, které jsou navrženy tak, aby stabilizovaly páteř a uvolnily svaly. Pokud máte problémy s páteří, je vhodné poradit se s fyzioterapeutem nebo ortopedem, který vám pomůže vybrat vhodnou matraci pro váš zdravotní stav. Máme také širokou nabídku matrací vhodných pro alergiky. Jejich potahy jsou vyrobeny z látek, které nejsou zdraví škodlivé, a neobsahují potenciálně alergenní materiály. 
 

5. Preference 
  • Při výběru matrace je třeba zohlednit také preference osoby, která na ní bude spát. Někteří lidé mají rádi tvrdé matrace, jiní hledají pohodlnější řešení. I tyto aspekty je třeba brát v úvahu, protože matrace, na které budete spát, pro vás musí být pohodlná. 

Dobře zvolená matrace se přizpůsobí tvaru páteře, správně podepře různé části těla a zajistí pohodlný odpočinek. Může pozitivně ovlivnit náš spánek, náladu a zdraví! Kupuje se na roky, takže stojí za to věnovat čas jejímu výběru a rozhodnout se pro tu nejvhodnější. 

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články