• Průvodce

aktualizováno

Jak vybrat nábytek do malé ložnice?

Jakie wybrać meble do małej sypialni?

Ložnice je oázou klidu a relaxační zónou v každém bytě. Právě pro tento interiér máme zvláštní požadavky, pokud jde o pohodlí používání nábytku, estetiku, která by měla tvořit výjimečnou atmosféru, a také funkčnost. Obvykle na ložnici vybíráme nejmenší místnost, protože větší prostor je potřebný zejména v obývacích pokojích. Malá ložnice vůbec nemusí být těžká, pokud jde o její funkční a estetické uspořádání. Stačí se seznámit s několika triky a vybrat vhodný nábytek.

 

Základem stvoření uspokojivé kompozice malé ložnice je výběr vhodného nábytku a udržení čistoty a pořádku. Díky tomu dokonce i nevelká ložnice se může stát útulným a výjimečně komfortním místem, ve kterém odpočneme po dlouhém a těžkém dni.

 

 


Základní prvky pohodlné ložnice

Základním nábytkem každé ložnice bez ohledu na její rozměry je samozřejmě postel. Během vybírání tohoto nábytku věnujte pozornost především kvalitě matrace, protože to na ní bude záviset, zda budeme zdravě a komfortně odpočívat během spánku. Důležitý je také rošt. Musí být vhodně trvanlivý a stabilní. Pokud je ložnice výjimečně malá, tehdy můžete ušetřit hodně místa díky nákupu rozkládací pohovky nebo postele s omezenou šířkou a umístit ji například u stěny místo v centrální části pokoje.

Kromě postele by se měla najít v ložnici prostorná skříň nebo aspoň komoda. Zejména doporučujeme tady skříň s posuvnými dveřmi, která po otevření nezabírá dodatečné místo. Jestli bude ve světlé barvě nebo ozdobená zrcadlem, navíc opticky zvětšíme interiér. Ideálním řešením pro malé interiéry je také rohový nábytek. Jeho nabídka je velice široká, takže určitě každý najde něco pro sebe. Rohový nábytek nezabírá příliš hodně místa, a se vyznačuje velkým úložným prostorem.

 


Precizní uspořádání prostoru

V případě, když je ložnice určená pro dvě osoby, funkční uspořádání prostoru je trochu obtížnější. Tehdy spíše není v ní místo toaletní stolek, velkou skříň, nebo dokonce i noční stolky. Je třeba dobře promyslet nákup dodatečného nábytku, protože čím více nábytku, tím bude pokoj těsný a tím budeme mít větší problémy s relaxací v té místnosti. Pokud je to možné, skříň by měla být umístěna naproti dolní části postele, díky tomu i přes dva velké kusy nábytku získáme více volného prostoru.

 

 


Několik tipů:

  • ZRCADLO

    Jedním  prověřených triků pro optické zvětšení interiéru jsou zrcadla. Mohou být součástí skříně nebo samostatně viset na stěně. Dobrým řešením jsou také koláže z několika zrcadel o různých rozměrech – to ideální způsob na dodatečnou ozdobu.

  • KONSTRUKCE KOLEM POSTELE

    Konstrukce kolem postele z dodatečných polic nebo úkrytů umožní optimálně využít neuspořádané kouty místnosti a zvětší její možnosti, pokud jde o skladovací možnosti.

  • SVĚTLÉ BARVY

    Nábytek ve světlých barvách rozzáří interiér a díky tomu se stane vizuálně prostornější. Nejlepší tady bude bílá barva, světle šedá a pastelové béžové barvy.

  • VŠECHNO NA JEDNÉ STRANĚ

    V úzkých místnostech je dobře umísťovat všechny větší předměty na jedné straně (na jedné ze stěn). Tímto způsobem je jedna stěna volná a kompozice získává lehkost.

  • ZÁVĚSNÝ NÁBYTEK

    Díky závěsnému nábytku nebo stojícímu na vysokých, tenkých nožkách místnost není příliš těsná. Takový nábytek dodává interiéru lehkost a prostornost.


Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články