• Průvodce

aktualizováno

Jak vybrat pohodlné kancelářské křeslo?

Jak wybrać wygodny fotel biurowy?

Každodenní, dlouhá práce u psacího stolu zatěžuje jak páteř, tak i svaly, které ji podporují. Na důsledky obvykle nemusíme čekat delší dobu než několik hodin práce v takové poloze. Tehdy cítíme otravné napětí svalů, bolest zad v různých částech páteře, a také bodání v krční páteři a lopatkách. Z dlouhodobého hlediska této bolesti se mohou proměnit v chronické zdravotní problémy. Jaké je řešení? Vyberte vhodné kancelářské křeslo, musíte vzít v úvahu svou výšku, váhu a preference.

 

Způsobem v boji o zdravou páteř je dobré křeslo, které se stane Vašim největším přívržencem. Nekomfortní modely, zbavené anatomických podpěr nebo špatně přizpůsobené mohou jen zhoršit onemocnění a špatnou náladu. Proto také výběr konkrétního kancelářského křesla je třeba dobře promýšlet, protože bude mít vliv na zdraví a také i efektivitu během práce a schopnost soustředění. Když cítíme bolest páteře nebo nepohodlí způsobené sezením na špatně přizpůsobeném křesle, nemůžeme se plně věnovat práci a správně soustředit na několik hodin. Ale jaké křeslo k práci u psacího stolu bude pro Vás nejlepší? Trh nabízí široký výběr produktů, které okouzlují atraktivním designem, ale ne vždy splňují svou funkci maximálního komfortu. základem je tedy prověření vlastností, které mají vliv na ergonomii jednotlivého nábytku.

ERGONOMIE JE ZÁKLAD

Ergonomie je prvním a nejdůležitějším parametrem, který byste měli vzít v úvahu během vybírání daného modelu. Dobře je začít od analýzy svého stylu, což definuje, jaké prvky, pokud jde o ergonomii, jsou pro nás klíčové, a které méně důležité. Ergonomie kancelářských křesel se skládá z konkrétních vlastností:

  • VÝŠKA

    Kancelářské křeslo by mělo mít možnost zvedání sedáku takovým způsobem, aby nohy byly ohnuty v kolenech pod úhlem 90°.

  • LOKETNÍ OPĚRKY

    Většina kancelářských křesel má loketní opěrky, které jsou příliš úzké a nemají možnost nastavení. Jestli pracuješ u počítače alespoň 3-4 hodiny denně, vyberte model, ve kterém loketní opěrky budou podporovat ruce celý čas. Nastavení loketních opěrek můžete vybrat nastavením jejich polohy v závislosti na aktuálně prováděné činnosti.

  • OPĚRADLO

    Mělo by mít tvar optimálně profilovaný k přírodnímu zakřivení tvaru páteře. Nejlépe jestli opěradlo má podpěru v bederní páteři. Tehdy musí být pohyblivé, abychom mohli je přizpůsobit k výšce daného uživatele. Pohodlné kancelářské křeslo by mělo mít sklopné opěradlo, což dovolí odlehčit záda v různých polohách.

  • SEDÁK

    Sedák by měl být měkký, ale nepříliš hluboký, abychom se v něm příliš nezapadali, protože toto na nás vynutí špatné držení těla během sezení, Dobře je vzít v úvahu také šířku sedáku, aby případné změny polohy během sezení byly možné a pohodlné.

 

MÁ PODSTAVEC VÝZNAM?

Podstavec kancelářského křesla ovšem nemá velký vliv na ergonomii, ale jeho výběr má význam pro pohodlí případného přesouvání křesla. Většina modelů má na výběr dva základní druhy:

  • Kancelářské křeslo na kolečkách. To z jakého materiálu byly vyrobeny kolečka do křesla, determinuje snadnost jeho přesouvání. Proto také je dobře přizpůsobit úroveň tvrdosti koleček křesla k povrchu např. panelů, koberce atd.

  • Kancelářské křeslo na ližinách. Brak centrálního podstavce je často komfortnější, a ližiny umožňují snadné přesouvání.

Nákup dobrého kancelářského křesla vyžaduje analýzu jak dostupných možností, tak i vlastních očekávání a požadavků vzhledem k zdravotnímu stavu. Protože právě ony rozhodují o tom, které vlastnosti ergonomie křesla budou klíčové, a které jsou méně důležité pro konkrétního uživatele.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články