• Průvodce

aktualizováno

Jak vyčistit matraci?

Správně vybraná matrace a polštáře jsou základem zdravého spánku a pohodlí. Je však třeba připomenout, že kromě nákupu správné matrace, která podpoří zdravý odpočinek a podporu těla, je také nutné o ni dobře pečovat a čistit ji, aby byla dodržena správná hygiena spánku. Naštěstí není čištění matrace příliš těžké. Zjistěte, jak to udělat efektivně, abyste nepoškodili její strukturu a mohli si užívat jejích skvělých vlastností každý den.

Čištění matrací – proč je to důležité?

Matrace by měla být přizpůsobena posteli, na které spíme, fyziologii a potřebám uživatelů, jakož i očekáváním, pokud jde o míru komfortu. Proč je pravidelné čištění matrace tak důležité pro naše zdraví a dobrý spánek? Hlavním důvodem je samozřejmě hygiena, jelikož na povrchu matrace jsou mrtvé kožní buňky, roztoči a další nepříjemné mikroorganismy. Když matraci nečistíte,  pak všechny tyto mikroorganismy nejsou jen na povrchu matrace, ale pronikají do její hloubky, kterou je časem téměř nemožné úplně vyčistit. Proto je pravidelná péče o matraci tak důležitá.

materac do sypialni

Péče o matraci

O matraci bychom měli pečovat každý týden a čistit ji alespoň jednou za měsíc. Nejjednodušší způsob péče o matraci je pravidelné vysávání. Tento způsob péče o čistotu stačí každý den. Mokré čištění nebo čištění pracími prostředky je však zapotřebí pouze čtvrtletně. Jednou za několik dní nebo jednou týdně však stačí povrch matrace povysávat vysavačem s antialergickým filtrem. Nečistoty se pak zachytí uvnitř vysavače a nebudou uvolňovány zpět do vzduchu. Běžný vysavač s dobrým sacím výkonem však bude také užitečný pro pravidelné čištění matrace, jelikož vyčistí její povrch. Chcete-li však dosáhnout účinku úplné čistoty, můžete použít mycí vysavač a čisticí prostředek na koberce, ale doporučujeme to udělat maximálně jednou za měsíc. Silné odsávání vlhkosti tímto zařízením matraci příliš nenavlhčí a nepoškodí.

Materac

Čištění matrace

Čas od času je dobré vyčistit matraci za užitím vody. Takové čištění funguje nejen na jeho vnějším povrchu, ale také sahá hlouběji, což ho činí efektivnějším a osvěžujícím. Zařízení pro parní čištění fungují nejlépe, protože nejen odstraňují skvrny, ale také účinně dezinfikují. Aktivní pěna získaná ze zředěného pracího prostředku také poskytuje dobrý účinek. Ekologickým a zároveň mimořádně účinným způsobem čištění matrace je použití běžné sody na pečení. Umožňuje vám účinně odstranit veškeré nečistoty a také absorbuje vlhkost a nepříjemný zápach. Stačí pomocí kuchyňského sítka posypat jedlou sodu na celou plochu matrace a potom ji jemně vtřít do látky. Poté matraci několik hodin nechejte a poté ji důkladně vysajte.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články