• Styly

aktualizováno

Jak zařídit byt ve stylu Scandi-Boho?

Při uspořádání vašeho bytu je dobré věnovat pozornost stylu interiéru, který byste chtěli aby v něm převládal. Díky tomu se všechny interiéry navzájem sladí, což dodá pocit harmonie a určitý druh útulnosti. V posledních letech se v českých interiérech těší neutuchající popularitě skandinávský styl, ale letos si můžeme všimnout také jeho módní variaci v podobě Scandi-Boho.


Skandinávský styl v kostce


Skandinávský styl je nyní velmi populární a těší se neutuchajícímu zájmu díky mnoha výhodám a funkčnímu charakteru. Interiéry vyzdobené v konceptu scandi se vyznačují minimalistickým přístupem k dekorativnosti, neutrálními barevnými kompozicemi a zdůrazněním funkčnosti všech prvků zařízení. Byty ve skandinávském stylu jsou plné praktického nábytku a vizuálně lehkých kompletů sedacích souprav. Výhodou je harmonická a klidná estetika, která má pomoci uklidnit smysly a vytvořit v domácnosti auru klidu a bezpečí. Interiéry ve skandinávském stylu jsou opticky prostorné a světlé. Jejich estetika úzce souvisí s přírodou, což se odráží v použitých materiálech. Krásně se sem hodí bílý a přírodní dřevěný nábytek, kamenné prvky a zelené rostliny. Nábytek do obývacího pokoje a ložnici by měl být jednoduchý a praktický.

 Vlastnosti scandi stylu:

  • minimalismus
  • jednoduchá forma
  • praktická povaha
  • neutrální nebo přírodní barvy
  • dřevo, kámen, bavlna, len
  • efekt prostornosti

zestaw mebli scandi 


Co je to boho styl?


Název boho stylu je zkratka od slova bohemia. Má kořeny ve francouzském la bohème, což v doslovném překladu znamená bohémský. V devatenáctém století zahrnoval svět bohémů hlavně umělce, básníky, malíře, hudebníky, kteří zdůrazňovali význam individualistů. Tehdy interiéry, ve kterých tvořili nebo přebývali, do jisté míry odrážely jejich umělecký charakter, který se v praxi projevoval použitím četných vzorů, barev a eklekticismu. Dnes vidíme, že moderní uspořádání využívá tohoto klimatu a boho styl získává na popularitě a vytváří originální interiéry charakteristické zvláštním výrazem. Boho styl se fantasticky kombinuje s jinými styly. Hlavním předpokladem je zde kombinace vzorů, barev a různých materiálů do souvislé kompozice. Ze všeho nejvíc zde krásně funguje čalouněný nábytek ve výrazných barvách jao je například závěsné křeslo nebo pohovka s energetickým barevným čalouněním. Houpací síť, ratanový nebo proutěný nábytek, stejně jako vzorované textilie v základních barvách nebo zemských tónech způsobí, že interiéry v boho stylu budou vypadat moderně a vkusně.

stylowy fotel 


Scandi-Boho – jedinečný styl pro moderní byty


Styl Scandi-Boho není nic jiného než kombinace dvou módních aranžérských trendů do harmonického celku. Tato kombinace má také zahřát estetiku skandinávských aranžmá, která se díky jednoduchým formám, neutrálním barevným kompozicím a minimalistické dekorativnosti mohou zdát trochu strohá. Díky prvkům charakteristickým pro boho styl získává skandinávské uspořádání jedinečný výraz, stává se útulnějším a o něco energičtějším. V praxi bude nádherně fungovat kombinace bílého jednoduchého nábytku ve skandinávském stylu s několika kusy dekorativnějších a sofistikovanějších tvarů, např. patchworkové křeslo, stylizovaný příborník nebo toaletní stolek. Důležitou roli zde budou hrát vzorované barevné textilie, které zahřejí skandinávskou jednoduchost.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články