• Průvodce

aktualizováno

Jak zařídit funkční koupelnu? Část I.

Ačkoli trávíme denně v koupelně relativně málo času, je její funkčnost velice důležitá. Jedná se o typický užitkový interiér, proto musí být uspořádán praktickým a promyšleným způsobem, zejména pokud není příliš velký.

Výběr sanitární keramiky

Při výběru základní sanitární keramiky a vybavení do koupelny, jako je umyvadlo, záchodová mísa, pračka, vana nebo sprcha, je dobré se na tyto prvky lépe zaměřit a jejich výběr promyslet. Zařízení by mělo nejen odpovídat velikosti koupelny, ale také by mělo esteticky ladit. Vzhledem k tomu, že vybavení bude v koupelně sloužit mnoho let, vybírejte spíše z kvalitnějších nabídek, protože případná výměna těchto elementů je obvykle spojena s vyššími náklady a značnou rekonstrukcí. Důležitá je také velikost. Je-li koupelna malá, není ji potřeba vybavovat sanitární keramikou jako je bidet nebo pisoár, a je vhodné ponechat pouze ty prvky, které jsou skutečně nezbytná. Ujistěte se také, že vybraná sanitární keramika a vybavení mají stejný odstín. Jelikož se často ukazuje, že jednotlivé sanitární prvky mohou mít různé odstíny bílé.

meble łazienkowe 

Vana nebo sprcha?

Největší problémy při zařizování koupelny obvykle způsobují výběr koupelnového nábytku a rozhodnutí, zda zvolit vanu nebo sprchu. Ať už si vyberete vanu nebo sprchu, bude mít zásadní význam pro funkčnost uspořádání a jeho estetiku. Obě řešení mají nepochybně mnoho výhod, což výběr ještě ztěžuje.

Největší výhodou sprchy je, že nezabírá tolik místa jako vana. Proto je dobré se pro ni rozhodnout, pokud je koupelna obzvlášť těsná. Bude to také dobrá volba z hlediska úspory vody. Nevýhodou tohoto řešení však je, že se ve sprše nemůžete položit a relaxovat jako v případě vany.

 

Vana je zcela jistě pohodlnější. Navíc umožňuje namočit například prádlo před praním, umožňuje praní větších spotřebičů, ale zcela jistě je nenahraditelná v případě, když máte děti. Mezi nevýhody vany patří vyšší spotřeba vody a skutečnost, že zabírá mnohem více místa nežli sprcha. Pokud máte velkou koupelnu, nemusíte vybírat jen jedno řešení, ale můžete si dopřát obojí. Velmi funkčním řešením jsou také sady 2 v 1, tzn. vana vybavená sprchou a ochrannou stěnou. Některé moderní sprchové kabiny mají také hluboké sprchové vany, které vám umožňují používat je téměř jako vanu klasickou.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články