• Průvodce

aktualizováno

Jak zařídit jídelnu ve třech krocích?

Jídelna je kouzelným místem v každém domě. Právě tady se celá rodina každý den schází, aby se najedla, popovídala si a naplánovala další dny. V jídelně také přijímáme hosty a pořádáme večírky. Interiér jídelny proto musí být nejen funkční a pohodlný, ale musí také vypadat reprezentativně. Co stojí za to si pamatovat při uspořádání jídelny? Pomůžeme vám uspořádat perfektní jídelnu ve třech snadných krocích.

 

1. Krok

Naplánování uspořádání

Plánování je klíčem k získání rafinovaného uspořádání, které na nás bude vždy působit dobrým dojmem. Aby bylo možné jídelnu pohodlně používat, je třeba zvážit umístění klíčového nábytku a vzdálenost mezi nimi. Vzdálenost mezi stolem a stěnou by neměla být menší než 80 cm. Tato vzdálenost vám umožní volně se pohybovat za stolem a posunout židle pryč, když sedíte nebo potřebujete stoupnout. Délku stolu musíte přizpůsobit tomu, aby měla každá osoba při jídle místo kolem sebe, což je asi 60 cm. Stačí tedy spočítat, kolik osob bude jídelní stůl používat a zvolit tak jeho velikost. Skvělým řešením je rozkládací stůl, jelikož nezabírá příliš mnoho místa a během akcí a návštěv hostů jej můžete rozložit na aktuálně potřebnou délku.

 

2. Krok

Výběr nábytku

Samozřejmě nejdůležitější nábytek v každé jídelně je stůl a židle. Máte-li malý prostor pro jídelnu, pak vám stačí koupit tyto elementy. Pokud je však místnost velká, je příznivé mít působivou vitrínu se skleněnými policemi, kde můžete vystavit slavnostní nádobí nebo můžete zvolit komodu na potřeby k servírování a příbory. Pokud má být jídelna součástí kuchyně, bude dobré se zaměřit na jednodušší kolekce z hlediska estetiky, zatímco do obývacího pokoje nebo samostatného interiéru bude vhodnější elegantnější nábytek. Nezapomeňte, že pokud jídelna není samostatná místnost, nábytek, který je její součástí, by měl harmonizovat se stylem zbylého interiéru.

 

3. Krok

Doplňky

Jsou to především doplňky, které vytváří charakter interiéru. Stojí za to přemýšlet o speciálním osvětlení nad stolem, které poskytne zvláštní atmosféru při jídle a nástěnná světla, která dodají ve večerních hodinách efekt útulnosti. Dále vyberte textilie jako ubrus, přehoz na stůl nebo elegantní talíře, které doplní nábytek vaší jídelny. Při výběru příslušenství však nezapomínejte přizpůsobit všechny prvky a drobnosti celkovému stylu interiéru.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články