• Průvodce

aktualizováno

Jak zařídit malou předsíň?

Předsíň bývá při uspořádání bytu často podceňována, a přitom je to první místnost, do které příjdou členové domácnosti i hosté. Předsíň je jako slibný úvod nebo oznámení uspořádání, které najdete v dalších důležitých místnostech. Malou předsíň lze funkčně a stylově uspořádat, jen je třeba se řídit několika pravidly při uspořádání takovýchto malých prostorů a vaše předsíň se stane tak účinnou a funkční, že potěší každého po překročení prahu bytu.

 

Budiž světlo

Jasné barevné kompozice, spousta světla a zrcadla – to jsou kvintesence způsobů, jak efektivně zvětšit malý interiér. Princip je jednoduchý – světlo opticky zvětšuje a tma minimalizuje. Podle této myšlenky je vhodné zajistit, aby stěny i nábytek do předsíně byly udržovány v jasných barvách. Máte-li úzkou a dlouhou chodbu, natřete delší stěny bílou barvou, zatímco ty kratší o několik tónů tmavší. Díky tomu bude předsíň vypadat prostornější. Vzdejte se intenzivních barev a honosných vzorů. Malá předsíň je obvykle bez oken, proto zvolte vhodné osvětlení. Stojí za to nainstalovat několik světelných zdrojů, jelikož osvětlení z různých stran opticky zvětší prostor. Praktické bude také velké zrcadlo nebo ozdobná koláž tvořená z několika zrcadel.

 

Jednotnost není nudná

Při uspořádání malé předsíně je dobré se vzdát vzorovaných tapet nebo dekorací. Kromě stěn je ale také dobré zaměřit se na podlahu, která by měla být také jednobarevná. Vzhled panelů, koberce, kachliček nebo parket pro které se rozhodnete, je rozhodující pro vnímání velikosti interiéru. Pokud se rozhodnete pro parkety nebo panely, zvolte ty, které nejsou příliš sukovité nebo nemají příliš mnoho barevných vzorů. Nejlepší je zvolit světlou podlahu s přirozeným a neutrálním odstínem.

 

Vhodný nábytek do malé předsíně

V malé předsíni se nabízí zvolit minimalistický styl nábytku. Abychom nezaplnili prostor a vyhnuli se optickému chaosu, je vhodné vybrat pouze nábytek, který bude absolutně nezbytný a praktický. V malém interiéru bychom se měli vyhýbat nábytku, který má pouze estetickou funkci. Dobré je vybrat nábytek z jedné kolekce, jelikož poté budou jednotlivé modely společně harmonizovat a opticky nepřeplní interiér. Také využití závěsných modelů nábytku je skvělým trikem pro optické rozšíření malé předsíně.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články