• Průvodce

aktualizováno

Jak zařídit malý pokoj?

Uspořádání malé místnosti může být výzvou, zejména pokud má fungovat jako obývací pokoj. Proto je důležité přistupovat k výběru barev, vybavení a dekoracím moudře a vše si dopředu naplánovat. Připravili jsme pro vás několik osvědčených tipů souvisejících s efektivním a funkčním uspořádáním malé místnosti.

Malý pokoj – potenciál nebo výzva?

Malá místnost a jak ji zařídit, může být aranžérskou výzvou, protože funkční a zároveň estetické uspořádání malé plochy vyžaduje odpovídající přístup a znalosti. Přesto je při správné péči vidět, že i malé místnosti mají velký potenciál a mnoho výhod. Klíčem k úspěchu je proto jejich odhalení a maximální využití dostupných příležitostí. Díky tomu se vám podaří vytvořit útulný a funkční interiér, který budete rádi používat každý den. Zařizování a plánování stylu aranžmá nevyžaduje příliš mnoho úsilí, pokud použijete několik důležitých řešení interiéru. Současní výrobci nábytku splňují potřeby osob, které mají k dispozici malé interiéry, a představují inovativní řešení. Dokonalým příkladem je například moderní sklápěcí postel.

nowoczesny półkotapczan 

Uspořádání malé místnosti a barev 

Většina lidí volí barvy ve svém interiéru především podle svého vkusu a preferencí a podle převládající módy v daném období. Mezitím v malých interiérech je dobré vzít v úvahu, že jednotlivé barevné kompozice mohou mít vliv na efekt prostornosti. Dobře zvolené barvy dokážou v interiéru zázraky. Formuje nejen estetiku aranžmá, ale má také velký potenciál pro optické zvětšení nebo zmenšení. Pokud je tedy váš pokoj stísněný a málo přirozeného světla na něj dosáhne, rozhodně volte světlé barvy. Výběrem jasných barev stěn a podlah a dokonce i nábytku do obývacího pokoje se interiér vizuálně rozjasní a bude vypadat větší. Velkou výhodou světlých aranžmá v malých místnostech je navíc to, že navozují dojem pořádku, i když aranžmá sestává z mnoha kusů vybavení. Při plánování barevné kompozice se samozřejmě nemusíte úplně vzdávat intenzivnějších odstínů. Intenzivní odstíny však volte pro doplňky. Mohou to být dekorace, polštáře, obrazy na zdi. Dřevěný nábytek také dobře funguje v malém interiéru, takže pro zpestření dekoru můžete místnost obohatit malou dřevěnou knihovnou nebo stolkem. 

nowoczesna meblościanka 

Nábytek vhodný do malé místnosti 

Malý pokoj, který slouží jako obývací pokoj, by měl být vybaven modulárním nábytkem. Díky tomu bude optimálně přizpůsoben podmínkám v místnosti a nebude vizuálně přemáhat uspořádání. Relaxační prostor v malém obývacím pokoji by měl poskytovat maximální pohodlí při používání, ale také svou velikostí příliš neovládat interiér. V tomto ohledu budou dobrým řešením modulární rohové sedací soupravy. Protože každý si může nezávisle zvolit počet a typ jednotlivých prvků, ze kterých bude rohová sedací souprava vytvořena – zvolíte si tak velikost i funkčnost. Jedná se o typ nábytku, který po jednoduché přestavbě může plnit různé funkce, např. sedací soupravu nebo pohovku, kterou lze po rozložení proměnit v postel. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články