• Průvodce

aktualizováno

Jak zařídit útulnou ložnici?

Ložnice by měla být oázou klidu a měla by vytvořit ideální podmínky pro odpočinek. Kdo z nás by si nechtěl po dlouhém náročném dni odpočinout v pokoji, ve kterém si může přečíst oblíbenou knihu nebo jednoduše relaxovat v pohodlné posteli? Nezáleží na tom, jaký styl pokoje máte, ale aby vytvářelo vhodné podmínky k odpočinku. Doporučíme Vám, jak takovou ložnici zařídit a vybavit.

Jak zařídit ložnici, abyste se v ní cítili útulně? Měli byste se jednoduše řídit tím, co se Vám líbí nejvíce, ale mějte na paměti základní zásady, které vám umožňují uspořádat klidný a pohodlný prostor. Ložnice by měla být odlišena od ostatních interiérů atmosférou intimity a zároveň by měla odrážet charakter uživatelů.

Od čeho začít?

Základem dobré implementace interiéru je pečlivě promyšlený plán. Podívejte se na svůj interiér a představte si, kde by měl být klíčový nábytek. Nábytek do ložnice a jeho rozmístění je mimořádně důležité pro pohodlí a útulnost uspořádání. Pokud to podmínky a velikost místnosti umožňuje, je nejlepší umístit postel ve střední části stěny tak, aby k ní bylo možné přistupovat z obou stran. Skříň s posuvnými dveřmi by měla stát na zdi kolmo ke vstupním dveřím, aby její velikost nebyla tak znatelná a ložnice vypadala prostornější.

 

Rovněž stojí za to hledat inspiraci mezi designy prezentovanými v nábytkových katalozích, jelikož tato uspořádání mají obvykle několik zajímavých prvků, které se mohou hodit do Vašeho prostoru. V ložnici budou nevhodné ostré barvy nebo příliš dekorativní nábytek, jelikož z dlouhodobého hlediska odvrátí Vaši pozornost a namáhají oči. Je lepší se zaměřit na tlumené barvy, stejně jako na vybavení a příslušenství, které bude neutrální, což podporuje klid a relaxaci. Pro pohodlný odpočinek je zkrátka důležité omezit intenzivní podněty. Perfektní ložnice bude vytvořena v teplých barvách, při kterých budou vaše oči odpočívat, a útulnost bude podtržena měkkými tkaninami. Za zmínku také stojí detaily, které navozují příjemné pocity a vzpomínky: fotografie, suvenýry nebo oblíbené předměty.

 

Nábytek do ložnice

Ložnice není z hlediska vybavení nijak zvlášť náročná. Ve skutečnosti potřebujete pro zajištění pohodlí a útulnosti interiéru jen několik kusů základního nábytku: pohodlnou a pevnou postel, skříň s dostatečným úložným prostorem, noční stolky, komodu na spodní prádlo a další drobnosti, případně křeslo. Často se stává, že v ložnici není nic víc kromě postele a skříně, ale to neznamená, že taková ložnice nemůže být pohodlná. Tento nábytek stačí k vytvoření útulné a pohodlné ložnice. Pokud je interiér velmi malý, doporučujeme vám vybrat si bílý nábytek, jelikožjeho barva pokoj opticky zvětší.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články