• Průvodce

aktualizováno

Jak zařídit úzký obývací pokoj v paneláku?

Úzký obývací pokoj v panelovém bytě může být výzvou pro zařizování. Vzhledem k tomu, že v obytném prostoru trávíme většinu volného času, měl by obývací pokoj splňovat očekávání nejen z hlediska estetického, ale i funkčního a poskytovat maximální komfort. K dosažení těchto cílů se vyplatí přistoupit k aranžérskému plánu promyšleně a využít triky při zařizování interiéru, které opticky navodí dojem větší prostornosti. S pomocí interiérového designéra jsme pro vás připravili pár praktických rad, jak si zařídit úzký obývací pokoj. 

Úzký pokoj. Kde začít? 

Úzký obývací pokoj je typem interiéru, kterému musí čelit mnoho majitelů bytů u nás. Jeho zařízení vyžaduje vhodný přístup, aby na efektu vytvořeného aranžmá a zvoleného vybavení již nezáleželo na ploše a tvaru interiéru. Pokusíme se dokázat, že uspořádání úzké místnosti v panelovém domě může být efektní, pohodlné a funkční. Než se však dostaneme k srdci, chceme vás upozornit na skutečnost, že aranžování potenciálně náročných prostor vyžaduje náležitou přípravu. Proto je důležité začít s přesným vyměřením místnosti, nakreslením návrhu na papír a vyznačením jednotlivých vchodů, oken, rozvodů elektrických zásuvek. Díky tomu získáme jednoduchou vizualizaci, která usnadňuje optimální využití dostupného prostoru. Upřesněte také, jaké funkce by měl váš obývací pokoj splňovat, protože od toho se odvíjí výběr konkrétních kusů nábytku, například zda je lepší zvolit malou rohovou sedací soupravu nebo pohovku s funkcí spaní. 

mała kanapa z funkcją spania 

Zvažte, jaké funkce by měl váš obývací pokoj splňovat 

·        Pouze funkce pro volný čas? 

·        Volnočasová zóna a jídelní kout? 

·        Obývací pokoj propojený s domácí pracovnou? 

·        Obývací pokoj s nábytkem na spaní? 

Obývací pokoj může plnit mnoho funkcí současně. Vyplatí se však vyloučit ta řešení, která považujeme za zbytečná s ohledem na potřeby a životní styl členů domácnosti. Protože v úzkém obývacím pokoji se vyplatí zaměřit se na minimalismus a volit množství doplňků střídmě. Díky tomu budeme schopni ušetřit dostupný prostor a získat efekt komfortu a vizuální prostornosti. Zamyslete se tedy nad tím, které funkce obývacího pokoje jsou pro vás skutečně nezbytné a poté rozeberte, který nábytek je splní a bude se hodit do vašeho úzkého obývacího pokoje. 

meble do wąskiego salonu 

Jak uspořádat nábytek v úzkém obývacím pokoji? 

Když už víte, jaké funkce má obývací pokoj plnit, vyplatí se vybrat nábytek, který v něm bude. V úzkém obývacím pokoji je nutné rozlišit obývací část sestávající z malé rohové sedací soupravy nebo pohovky. Zajímavou nabídkou, díky které ušetříte místo na podlaze, je malá pohovka s taburetem. Díky tomuto řešení získáme tzv Nábytek 2v1. Po přidání taburetu na danou stranu pohovky snadno vytvoříte rohohou sedací soupravu a získáte tak pohodlnou lenošku. Po přemístění však takový taburet funguje jako stoek, takže nemusíme dokupovat další kus nábytku. Mezi řešení, která se perfektně hodí v úzkém obývacím pokoji, patří i moderní modulární rohové sedací soupravy. Každá kolekce se skládá z několika nebo asi tuctu prvků, ze kterých si můžete vytvořit svoji vlastní sedací soupravu. Díky tomu můžete nábytek dokonale sladit s podmínkami místnosti a vybrat si prvky, jejichž funkce vám nejvíce vyhovují. 

mały narożnik 

Doporučujeme vám také neumisťovat pohovku nebo sedací soupravu přímo ke zdi. Je lepší upustit od pár centimetrů šířky sedací soupravy a nechat kousek místa u stěn, díky čemuž se vyhneme dojmu zavalení a dodáme interiéru trochu lehkosti. 

Jak zařídit úzkou místnost v panelovém domě – vizuální triky na design interiéru 

·        Použití světlých barev (můžete použít tmavší a zásadní barvy, ale ve formě dekorací). 

·        Úzkou stěnu vymalujte tmavší barvou, díky které se nám opticky přiblíží a vyhnete se dojmu dlouhého úzkého pokoje. 

·        Vodorovné pruhy na užší stěně velmi rozšíří interiér. 

·        Zrcadlo nebo koláž ze zrcadel zavěšená na stěně dokonale zvětší prostor. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články