• Průvodce

aktualizováno

Jaké jsou typy matrací?

Na trhu je dnes široká škála matrací s různými typy výplní. Vybírat můžete z pěnových, latexových, pružinových nebo hybridních matrací. Každý z nich má jiné vlastnosti a vyhovuje lidem s různými preferencemi. Právě matrace rozhoduje o pohodlí a hygieně našeho spánku, proto se vyplatí věnovat čas seznámení se s dostupnými modely a vybrat si ten, který nejlépe vyhovuje našim potřebám.

I. Pěnové matrace

Hlavní výhodou pěnových matrací je vysoká pružnost. Poskytují bodovou oporu, což znamená, že se přesně přizpůsobí tvaru vaší postavy. Při jejich výrobě se nepoužívají žádné pružiny. Mohou být vyrobeny z jednoho nebo několika typů pěny: HR pěny s vysokou pružností, paměťové visco termoelastické pěny nebo latexové pěny. Liší se svými vlastnostmi, pružností a tvrdostí. Pohodlí takové matrace ovlivňuje také hustota a tloušťka použité pěny. Další výhodou je jejich lehkost, která usnadňuje přepravu a otáčení matrace.

Typy výplní pěnových matrací:

  • Vysoce elastická pěna – vysoce elastické matrace jsou vyrobeny z pěny typu HR. Jedná se o materiál s hladkým povrchem a nepravidelnou strukturou. Vyznačuje se vysokou odolností, pružností a elasticitou, což zajišťuje vysoký komfort používání.  Struktura pěny s otevřenými buňkami zajišťuje vynikající prodyšnost a ventilaci. Matrace po intenzivním tlaku rychle získá svůj původní tvar. Tato pěna tlumí pohyby těla, takže je vynikající volbou pro ty, kteří hledají matraci pro pár. Různé profilace umožňují různé zóny tvrdosti a přizpůsobení komfortu používání různým potřebám podle vašich preferencí.
  • Termoelastická pěna – Termoelastické matrace jsou vyrobeny z paměťové pěny Memory Visco, která reaguje na tělesné teplo a dokonale se přizpůsobí postavě, čímž poskytuje vynikající oporu a vyrovnává všechny tlakové body na svaly a páteř. Je odolná proti deformaci a po vstání z postele se vrátí do původního tvaru. Díky svým vlastnostem se dokonale přizpůsobí tvaru těla. Tato pěna se velmi často používá ve zdravotnických a ortopedických matracích, protože zabraňuje vzniku proleženin. Matrace nejsou vyrobeny výhradně z termoelastické pěny, protože je příliš měkká. Jedná se pouze o jednu vrstvu v konstrukci matrace se složitou strukturou. 
  • Latexová pěna – Latexové matrace se vyznačují vysokou pružností a odolností. Reagují na hmotnost, díky čemuž se dokonale přizpůsobí tvaru těla, poskytují stabilní oporu páteři a vysoký komfort spánku. Systém otvorů uvnitř matrace zajišťuje dobré odvětrávání vložky. Jsou odolné proti deformaci. Mají antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, což znamená, že se v nich nehromadí prach a roztoči, takže jsou ideální volbou pro alergiky. Díky svým pružným přizpůsobivým vlastnostem jsou ideální pro páry s velkým váhovým rozdílem, osoby s problémy se zády a seniory. Tyto matrace se vyznačují mimořádnou trvanlivostí a odolností proti mechanickému poškození. Díky těmto výhodám se latex používá také jako potah pro vysoce kvalitní taštičkové matrace. Při výběru latexové matrace se vyplatí věnovat pozornost procentuálnímu obsahu kaučukového mléka, čím více ho matrace obsahuje, tím je odolnější! 
 
Příklad pěnové matrace – příčný řez 

II. Pružinové matrace 

Pružinové matrace jsou nejoblíbenějším typem matrací. Poskytují nejlepší bodovou flexibilitu, hmotnost těla je na nich rovnoměrně rozložena a poskytují stabilní oporu páteři. Jsou velmi odolné a zajišťují vynikající cirkulaci vzduchu. Existuje několik typů pružinových matrací: taštičkové matrace, bonelové matrace a pokročilejší matrace s dvojnásobnou hustotou pružin – matrace Multipocket nebo Pocket Plus. Při výběru taštičkové matrace je třeba vzít v úvahu, že čím větší je počet pružin, tím je matrace pružnější a odolnější. 

Typy pružinových matrací: 

  • Taštičkové matrace – v taštičkových matracích nejsou pružiny navzájem spojeny drátem, ale jsou založeny na strukturovaném systému jednotlivých pružin, které jsou umístěny v látkových kapsách, což jim umožňuje pracovat nezávisle. Toto řešení umožňuje více opěrných bodů, díky čemuž se matrace ideálně přizpůsobí tělu a anatomickému zakřivení páteře a poskytuje vysoký komfort spánku. Vložky do taštičkových matrací jsou z obou stran potaženy vrstvou z různých druhů pěn (termoelastické, vysoce pružné nebo latexové), které zabraňují přímému kontaktu pružin s tělem.  Pružiny v taštičkových matracích jsou malé, válcovitého tvaru a díky tomu, že každá z nich pracuje samostatně, jsou velmi tiché. Čím menší je průměr pružin, tím větší je počet pružin v matraci, a tím lepší je opora těla. Pružiny jsou uspořádány lineárně a s rostoucím zatížením se úměrně ohýbají. Když si na taštičkovou matraci sednete, hluboko se do ní zaboříte a bude obtížnější se na ní otočit, ale jakmile si na ni lehnete, dokonale se přizpůsobí tvaru vašeho těla. Taštičkové matrace jsou velmi dobrou volbou pro páry, protože pružiny reagují individuálně na hmotnost těla. To znamená, že druhá osoba necítí pohyby svého partnera. Taštičková matrace poskytuje ve srovnání s bonelovými pružinami mnohem větší pohodlí při spánku. 
  • Matrace Multipocket – Matrace Multipocket jsou skupinou matrací s taštičkovými pružinami, které mají mnohem větší počet pružin. Průměr pružin u tohoto typu matrace je maximálně 3,5 cm. Na jeden metr matrace připadá nejméně 500 pružin a v nejlepších vícepružinových matracích je jich až 1000. Každá pružina je zabalena v samostatném sáčku. Tím je zajištěna vysoká bodová flexibilita. Matrace se přesně přizpůsobí poloze našeho těla a svaly nemusí vykonávat další práci, aby udržely tělo v pohodlné poloze. Tento typ matrace je velmi odolný a vyznačuje se vysokou odolností proti deformaci. Poskytuje velmi vysoký komfort spánku. Jsou ideálním řešením pro osoby s poruchami páteře, které tak mohou zaujmout přirozenou polohu během spánku. Všechny tyto vlastnosti dělají z taštičkových matrací skupinu exkluzivních matrací. 
  • Matrace Bonnellové – pružiny v matraci Bonnell mají tvar přesýpacích hodin a jsou vzájemně spojeny do roštu, který pokrývá celou plochu matrace. Tento typ matrace se vyznačuje povrchovou pružností, což znamená, že tlak vyvíjený na jednu část matrace se projeví na celém jejím povrchu. Čím větší tlak na matraci vyvíjíte, tím větší odpor cítíte na povrchu pružin, a pokud je tlak slabý, pružiny kladou jen malý odpor. Hlavní výhodou bonnellových matrací je jejich dlouhá životnost. Tyto matrace vydrží velkou fyzickou zátěž, a proto jsou ideální pro osoby s hmotností nad 80 kg. Protože celý povrch matrace reaguje na tlakový bod, matrace se nepřizpůsobuje tvaru těla. Pokud dva lidé spí v jedné posteli a jeden z nich během spánku změní polohu, pocítí změnu matrace i druhá osoba. Proto je při výběru matrace pro pár lepší zvolit matraci s taštičkovou nebo matraci kapsovou. Matrace Bonnell patří do nejlevnější skupiny matrací, jejich životnost a odolnost je mnohem nižší než u matrací s taštičkovými pružinami. 

Příklad pružinové matrace – příčný řez 

III. Hybridní matrace 

Hybridní matrace jsou v současnosti nejinovativnějším řešením v kategorii matrací a splní očekávání i těch nejnáročnějších uživatelů. Kombinují nejlepší vlastnosti pěnových a pružinových matrací. Kombinace výhod obou typů výplní z nich dělá jedny z nejpohodlnějších matrací na trhu. .

Základem konstrukce tohoto typu matrací je obvykle speciální pružinová vložka, která zajišťuje optimální oporu těla v každém bodě a zároveň snižuje vibrace. Díky tomu jsou změny polohy druhé osoby spící na matraci prakticky nepostřehnutelné.  Další výplň tvoří silná vrstva vysoce pružné pěny HR nebo latexové pěny. Vrchní část je obvykle pokryta podložkou z termoelastické pěny, která se dokonale přizpůsobí naší siluetě, což výrazně zvyšuje komfort spánku, aniž by se deformovala. Tyto modely mají nejméně několik vrstev nejkvalitnějších pěn a pružin, což ovlivňuje jejich výšku. 

Matrace tohoto typu jsou vynikající volbou pro páry, zejména pro ty se značným váhovým rozdílem, protože díky bodové podpoře snižují vibrace. Lidem s problémy se zády pomohou stabilizovat a uvolnit svaly a poskytnou vynikající oporu páteři. Tento typ matrace je také vynikající volbou pro alergiky, protože neobsahuje alergizující materiály a látky. Vyznačují se vysokou prodyšností. Neshromažďují prach, vlhkost ani nečistoty, které by mohly zhoršit zdravotní potíže.   
 
Příklad hybridní matrace – příčný řez 

IV. Vrchní matrace – topper 

Vrchní matrace jsou navrženy tak, aby zlepšovaly komfort spánku. Jsou doplňkem a ochranou hlavní matrace a zvyšují její životnost.  Vyrovnávají spací plochu a poskytují tělu během spánku vynikající oporu. Tento typ matrace je také skvělou volbou pro lidi, jejichž matrace je již opotřebovaná, ale ještě nechtějí vyměnit matraci za novou. V závislosti na výplni mohou topperové matrace změnit tuhost vašeho stávajícího základu, zpevnit ji nebo ji učinit pružnější. Mohou mít také funkci regulace teploty a chlazení. 
 

Příklad vrchní matrace – příčný řez 

V. Matrace s kokosovou vložkou 

Vložku z kokosového vlákna lze použít jako konstrukční doplněk k pěnové nebo pružinové matraci. Účelem kokosové výplně je zpevnit matraci, která si díky speciálnímu výrobnímu procesu stále zachovává pružné a elastické vlastnosti. Kokosová vlákna jsou hygienická a antialergická a chrání před vznikem bakterií nebo roztočů. Použití kokosového vlákna v matraci poskytuje vynikající oporu páteři a dobré odvětrávání celého vstupu. Kokosová rohož se také vyznačuje extrémní trvanlivostí a odolností proti deformaci, díky čemuž nám bude sloužit mnoho let. Při výběru matrace s kokosovou vložkou je třeba věnovat zvláštní pozornost tomu, aby nedošlo k namočení matrace. Je také nutné ji pravidelně větrat. 
 
Příklad matrace s kokosovou výplní – příčný řez 

VI. Oboustranné matrace 

Oboustranná matrace se vyznačuje možností výměny strany matrace. Každá strana má jinou tuhost a jinou vrchní vrstvu pěny. Můžete si tak vyzkoušet dva různé povrchy na spaní a vybrat si ten nejpohodlnější. Jedná se o vynikající volbu pro změnu preferencí z hlediska tvrdosti nebo hmotnosti uživatelů. 

Výběr správné matrace je velmi důležitý. Záleží na něm komfort našeho spánku i naše zdraví. Každý typ matrace má jiné vlastnosti, proto se při rozhodování o konkrétním modelu vyplatí zvolit ten, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.  Široká škála typů výplní matrací umožňuje každému najít pro sebe to nejlepší řešení, které zajistí komfortní odpočinek. 
Příklad oboustranné matrace – příčný řez 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články