• Průvodce

aktualizováno

Jaké vlastnosti má dobrá matrace?

Ložnice by měla být místem, které nám poskytuje zdravý odpočinek, pohodu a také umožňuje kvalitní spánek. Proto se snažíme, aby byla ložnice funkční, pohodlná a estetická. Vybíráme kvalitní nábytek, staráme se o detaily vybavení a dekorace, abychom zajistili klid a harmonii. Často však zapomínáme, že za zdravý spánek a pohodu během dne je zodpovědná matrace, která je na první pohled neviditelná.


Proč je dobrá matrace tak důležitá?

 

Stává se, že matrace je vybrána náhodně nebo je považována za nevýznamnou část postele. Ale musíme si uvědomit, že právě matrace je zodpovědná za zdraví naší páteře a pohody během dne. Proto při výběru postele věnujte také zvláštní pozornost výběru matrace.

Recept na zdravý spánek

Výběr matrace je velmi důležitý, protože spíme 1/3 našeho života. Během spánku tělo regeneruje a odpočívá. Dobrá matrace není jen záležitostí estetiky nebo doplnění postele, ale především faktorem, který ovlivňuje naše zdraví. Špatně zvolená matrace může oslabit koncentraci, zvýšit únavu a vést k onemocnění souvisejícím s páteří. Pokud chcete zajistit zdravý spánek, vyberte si chytře!

 

Vlastnosti dobré matrace

Správně zvolená matrace by se měla nejprve přizpůsobit tvaru těla a udržet páteř v přirozeném tvaru a linii. Správná tvrdost poskytne páteři uvolněnou a zdravou podporu. V poloze na zádech by měla být páteř v přirozené poloze, zatímco v poloze „na boku“ by měla být v přímé linii. Pokud se ukáže, že matrace je příliš měkká, prohne se pod váhou těla do nepřirozeného oblouku, který nebude správně podporovat přirozené držení páteře. Pokud je naopak matrace příliš tvrdá, v poloze na zádech se budete opírat hlavně o bedra a mezi tělem a matrací se vytvoří prázdný prostor, což z dlouhodobého hlediska způsobí únavu páteře i svalů.

 

Při výběru matrace věnujte pozornost:

  • druhu výplně matrace

  • pořadí jednotlivých vrstev

  • kvalitnímu povlaku

  • vhodnému roštu postele


Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články